22 februari 2009

Det delade USA

Vi har flera gånger lyft fram progressiva sidor av det amerikanska samhället och historien på denna blogg. Vi har berättat om den amerikanska arbetarrörelsen, kommunisterna (1 och 2), första maj, Mother Jones, Woody Guthrie, Paul Robeson, Pete Seeger, Bruce Springsteen, jazzmusiker som stött vänstern med mera.

Vi har tillsammans med det amerikanska folket firat att de lyckats göra sig av med en reaktionär president och valt den förmodligen mest progressive president USA någonsin haft (1 och 2).

Men det finns naturligtvis en annan och mörkare sida av USA som gång på gång gör sig påmind. Även om majoriteten av det amerikanska folket är mer progressivt än vi tror, så finns också rasismen, militarismen, imperialismen och fascismen där. Ibland under ytan, ibland öppet och rått.

"Skämtteckning" i New York Post den 18 februari 2009

I förra veckan fick vi en påminnelse om rasismens och våldets USA. New York Post publicerade en "skämtteckning" där en polis just skjutit ihjäl en apa och hans kollega säger "Nu får dom hitta någon annan att skriva nästa stimulanspaket". Bakgrunden var att en schimpans skjöts ihjäl av polis efter att ha attackerat en kvinna i Stamford, Connecticut.

Att på detta sätt likna president Obama med en ihjälskjuten apa som attackerat en vit kvinna är ett av de värsta rasistiska angreppen vi sett på länge. Protesterna har varit många. New York Post har för första gången i sin historia kommit med en halvkväden ursäkt.

Högerpolitikern Alan Keyes
Vi fick i veckan en annan påminnelse om hur hysteriskt tonläget inom den amerikanska högern är. Den tidigare diplomaten och politikern Alan Keyes, som förlorade senatsvalet i Illinois mot Obama 2004, kallade Obama en "radikal kommunist" som måste "stoppas" om inte USA ska "upphöra att existera". Han framförde också konspirationsteorier om att Obama inte är född i USA och därmed inte är en legitim president som amerikansk militär behöver lyda order från.

Unitarian Universalist Church i Knoxville, Tennessee
I juli förra året fick vi ett tragiskt exempel på vart den här sortens idéer kan leda. I Knoxville, Tennessee gick Jim David Adkisson in i en kyrka och skjöt ihjäl två människor och skadade sju andra. I förhör motiverade mannen sin handling med kyrkans "liberala hållning" och att "alla liberaler borde dödas eftersom de förstör landet" ("liberal" betyder i amerikansk kontext "vänstersinnad").
I Adkissons hem hittade polisen böcker av Michael Savage, Sean Hannity och Bill O'Reilly, alla tre kända radio- och tv-pratare på den yttersta högerkanten. En av böckerna bar titeln "Liberalism is a Mental Disorder".

Nationalgardet dödade studenter vi Kent State University
Den amerikanska historien är fylld av våld och hänsynslöshet som drabbat urbefolkningen, de svarta och flera andra befolkningsgrupper. Vi känner alla till lynchningarna (läs historien om Billie Holidays Strange Fruit). Militär och gangsters har använts för att krossa strejker och fackföreningar. Under protester mot Vietnamkriget skickades militär till och med in på Kent State University i Ohio och dödade studenter. Det var först i mitten av 1960-talet som USA blev en demokrati där alla medborgares rösträtt garanterades i lag. Den amerikanska högern har inte ens dragit sig för att mörda konfirmander.

16th Street Baptist Church i Birmingham, Alabama

På 16th Street i Birmingham, Alabama, ligger en baptistkyrka. Den 15 september 1963 sprängdes den av medlemmar i Ku Klux Klan. Fyra unga flickor dödades. 22 andra människor skadades.


Staty i Kelly Ingram Park, Birmingham, Alabama

Under kampen för medborgerliga rättigheter på 1960-talet användes samma metoder i amerikanska Alabama som i apartheidlandet Rhodesia.

Detta är bara några exempel på den hårda kamp och det politiska klimat som utgör bakgrunden till dagens politiska strider. Det är utifrån denna måttstock som Obamas seger i presidentvalet ska mätas. Det är också utifrån den måttstocken som Obamas presidentskap ska mätas.
Vi förväntar oss inga underverk. Men vi förväntar oss att Obama successivt kommer att förändra det amerikanska samhället i demokratisk riktning. Den amerikanska högern förväntar sig detsamma. Och det skrämmer dem.

Även om vi inte är överens med Obama om alla åtgärder han vidtar, så har han överträffat våra förväntningar denna första månad i tjänsten. Ett gott tecken på att det verkligen går åt rätt håll är att den amerikanska högern ger honom underkänt.