21 februari 2009

"Obama är en radikal kommunist"

Alan Keyes förlorade senatsvalet i Illinois mot Barack Obama 2004. Keyes fick 27 procent av rösterna, Obama 70 procent. Keyes var kandidat till presidentposten i USA 1996, 2000 och 2008. I samband med ett möte i Hastings, Nebraska uttalar sig Keyes nu om president Obama:

- Obama är en radikal kommunist, säger Keyes. Det är vad jag sa till folk i Illinois och alla inser nu att detta blivit sant. Han kommer att förstöra det här landet och antingen stoppar vi honom annars kommer USA att upphöra att existera.

Alan Keyes

Alan Keyes ifrågasätter också om Obama verkligen är USA:s president. Enligt konstitutionen måste presidenten vara född i USA. Obama föddes i Hawaii, men Keyes hävdar att han egentligen föddes i Kenya. Därför ifrågasätter Keyes om Obama verkligen är legitim president i USA och huruvida USA:s militär därför behöver lyda order från honom.

Man kan skratta åt högerpolitiker som Alan Keyes. Hans argument är naturligtvis vansinniga. Men med tanke på USA:s politiska historia med flera mördade presidenter fastnar skrattet i halsen. Just den argumentation som Keyes använder övertygar inte vanliga amerikaner, men skulle kunna motivera någon galning att genomföra attentat.

Här är ett inslag om saken i Countdown med Keith Olbermann på msnbc. I inslaget berörs också protester mot Rupert Murdochs tidning New York Post som publicerat en "skämtteckning" där Obama illustreras som en apa som skjutits ihjäl av polisen.

Inga kommentarer: