24 januari 2009

Apropå Woody Guthrie

Vi berättade häromdagen att Bruce Springsteen och Pete Seeger väckte uppseende när de sjöng Woody Guthries "This Land Is Your Land" ocensurerad på konserten för Barack Obama. Kan ni tänka er? Kommunisten Pete Seeger sjunger en låt av kommunistiske Woody Guthrie för USA:s president? På konserten för Obama inför presidentinstallationen? Det var stort.

Nåväl. Woody Guthrie hyllas också i sin födelsestad Okemah i Oklahoma. Vattentornen som tronar över samhället berättar att detta är Woody Guthries hemstad.

Woody Guthrie föddes i Okemah den 14 juli 1912. Året före Woodys födelse uppmärksammades staden på grund av en lynchning av en svart kvinna, den 35-årige Laura Nelson, som försökte skydda sin son från en rasistisk mobb. Det slutade med att båda hängdes från en bro. Woody Guthrie skrev senare en sång om händelsen: "Don't Kill My Baby and My Son".

Okemah är en liten lantlig stad med 3000 invånare. Men här vårdas minnet av stadens store son. Överallt dyker Woody Guthries namn upp.

En av Okemahs gator är uppkallad efter Woody Guthrie.

I Okemahs historiska museum upptar en utställning om Woody Guthrie en stor del av utrymmet.

Här kan man bland annat beskåda Woody Guthries gitarr. En av flera förmodligen. På denna saknade vi texten "Denna maskin dödar fascister", som han brukade dekorera sin gitarr med (se bilden ovan).

Vid huvudgatan West Broadway Street finns en park tillägnad Woody Guthrie.

Väggmålning i Woody Guthrie-parken.

Till och med på de lokala restaurangerna kan man få en Woody Special-meny.

Och varje år i juli arrangeras en musikfestival till Woody Guthries ära, WoodyFest. På bilden syns publiken på den gamla teatern Crystal under öppningskvällen i somras. De väntar på en av de stora artisterna detta år: Country Joe McDonald, som gjorde sig känd på Woodstockfestivalen 1969 med låten "Vietnam Rag" som han framförde med sitt band Country Joe and the Fish.

Liksom alla rebeller som överlever har även Country Joe åldrats (jämför bilden från Woodstock 1969 nedan). Men han är fortfarande lika politiskt vass som i ungdomen. Country Joe framförde ett program till Woodys ära med sånger, dikter, texter. Woody Guthrie var ju en mångfacetterad artist som använde många konstnärliga former för att framföra sitt budskap. Han sjöng, han diktade, han målade och tecknade. Han skrev också boken "Bound for Glory" (på svenska "Hela härligheten").
Country Joe berättar att han känt sig besläktad med Woody från barndomen. Joe var en så kallad "red diaper baby", dvs. hans föräldrar var medlemmar i det amerikanska kommunistpartiet, precis som Woody Guthrie. Country Joes pappa kom från en grannstad till Okemah, de delade samma erfarenheter och drog samma politiska slutsatser.

Country Joes hyllning till Woody Guthrie rönte stor uppskattning från publiken. Men den var inte riktigt nöjd förrän "Vietnam Rag" spelas som extranummer. Och Country Joe inleder den som i Woodstock:

"Give me an F! Give me a U! Give me a C! Give med a K! What's that spell?" Och hela den åldrade publiken vrålar entusiastiskt: "FUCK!" Det blir uppenbart att många av dem är Vietnamveteraner. Även Country Joe var under en period militär och tillhörde the US Navy. Och publiken närmar sig extas när Joe byter ut Vietnam mot Irak.

Titta på Country Joe and the Fish från Woodstockfestivalen på You Tube.
The Woody Guthrie Folk Festival 8-12 juli 2009
Woody Guthries hemsida
Country Joe McDonalds hemsida

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag såg Country Joe & the Fish någon gång under tidigt 70-tal på Konserthuset i Stockholm. Kan inte säga att jag minns något, men de körde väl "the Fish yell" tror jag. Det var mer hår på den tiden, som sagt!

Röda raketer sa...

Vad kul!
Country Joe är som sagt "still going strong"!