18 juni 2008

Ett förändrat politiskt landskap

Den borgerliga regeringens försök att krympa den personliga friheten har skakat om det politiska landskapet. I första hand bland ungdomar. Den bild de haft av de borgerliga partiernas politik stämmer inte med verkligheten.

Utanför riksdagshuset samlas hundratals ungdomar för att protestera mot FRA-lagen. Där återfinns borgerliga ungdomsförbund sida vid sida med vänsterns. En del har aldrig tidigare demonstrerat.
- Det är för jävligt. Liberalismen står inte för avlyssning, den står för frihet, säger Martina Kurin från Örebro till DN.
Politikens teorier stämmer alltså inte överens med den politiska praktiken.
– Vi demonstrerar inte mot vårt eget parti, vi demonstrerar mot regeringen, säger Rola Brenlin från Muf till SvD:s utsända.
Idén om vad partiet är stämmer inte överens med partiets praktik.

Kan det vara så att många borgerligt inriktade ungdomar egentligen vill något helt annat än vad de borgerliga partierna vill? De få borgerliga riksdagsledamöter som eventuellt tänkte rösta nej slingrar sig runt tills de slår knut på sig själva.

En kommentar på vår blogg får oss att tänka till:
"Trots att jag starkt misstänker att du och jag står varandra långt ifrån vad gäller ideologi, så förenar denna hopplösa idioti oss i en kamp mot vad jag en gång trodde var 'mina' politiker. Det står nu med förskräckt klarhet tydligt att jag hade fel.
Dessa dårar har inte för avsikt att värna om den personliga integriteten eller mänskliga rättigheter. De låter som G.W Bush i vita huset med sina rättfärdiganden om 'ett yttre hot'.
Jag bespottar dom."

Kanske det är dags att göra allvar av Marx gamla devis om "en sammanslutning, vari envars fria utveckling är förutsättningen för allas fria utveckling."

Strävan efter personlig frihet återfinns i verkligheten inte på den borgerliga sidan.

Vi läser just att vänsterpartiet nu KU-anmäler regeringen.
-------
Tidigare texter:
Allians mot integriteten
Återremiss eller papperskorgen
DN:s ledare: Rösta nej!
Den förste pianisten
Storebror vill skrämma dig
Den stora bluffen

SvD, SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, DN

4 kommentarer:

Anonym sa...

Lagförslaget kom ursprungligen från sossarna, de lät bara bli att rösta för det eftersom de ville låta de borgerliga ta all skiten.

Vänsterpartiet är inte trovärdiga i sin kritik eftersom de motsätter sig både en författningsdomstol (d.v.s. att riksdagen inte själv ska bestämma vad som följer grundlagen) och personval (det var just det personliga ansvaret inför sina väljare som fick vissa borgerliga att stå upp så länge som de gjorde; vänsterpartiet vill däremot återgå till den gamla modellen, där lojaliteten till Partiet är någorlunda garanterad). Vänsterpartiets utspel känns därför som ren och skär opportunistisk populism - och under debatten var de faktiskt inte heller 100% definitiva i sitt motstånd...

Det enda riksdagspartiet som stod upp av ärliga och pålitliga motiv är Miljöpartiet.

Röda raketer sa...

Vänstern är den enda politiska rörelse i Sverige som utsatts för statlig övervakning. Det handlar därför definitivt inte om populism utan om en bitter erfarenhet som förstört mångas liv.

Vänstern har kritiserat personval eftersom det ger ett sken av självständighet åt de personvalda som inte gäller i praktiken, vilket omröstningen om FRA-lagen visar med all önskvärd tydlighet.

Vänstern har också kritiserat att politiska frågor görs om till juridiska och därmed förminskar de folkvaldas betydelse, vilket i sin tur leder till en minskad betydelse för den allmänna rösträtten. Erfarenheter från andra länder visar detta.

Anonym sa...

Röda skitsnackare, ni är alla STASI:S gamla claqeurer...er litar vi inte ett skit på.

Självfallet har det alltd varit rätt att övervaka svenska kommunisters handel o vandel - ffa under det kalla kriget. Ni gick i Sovjets ledband och var potentiella landsförrädare!

Det aktuella motståndet mot FRA-Lagen måste också präglas av en insikt att folk som ni, sosse eller andra kommunister, kan komma till makten och använda FRA i eget repressivt syfte.

Det är hög tid för en författningsdomstol i Sverige som kontrollerar den exekutiva makten mot lagarna.

Anonym sa...

wacl? Du är Schyffert va som gör satir? Ganska roligt faktiskt, men glöm inte buzzwordsen "gulag", "100 miljarder döda" & "jantelagen", de piggar alltid upp. Fast "landsförrädare" var bra, man minns liksom sitt härliga gamla 50-tal!

Till nästa gång föreslår jag dock att du byter ut "exekutiva" mot "verkställande" så det röda slöddret förstår.

Du måste också förtydliga varför S och v röstar mot FRA-lagen trots att de egntligen vill ha den till att förtrycka folket efter 2010. Jag tappade tråden i det skämtet?