15 juni 2008

Den förste pianisten

Niklas Ekdal på DN:s ledarredaktion skriver klokt om de historiska erfarenheterna svenska staten har av att finna de hot man söker:

"Apropå ubåtar finns det en sedelärande historia som regering och riksdag borde fundera på innan vi inför denna FRA-lag. Den som söker ska finna. Den som lyssnar och spejar efter militära hot kommer också att hitta dem, även när de inte är där.
I ständigt nya turer återkommer frågan om 1980-talets ubåtsjakter i svenska vatten. Ytterligare belägg finns nu för det som varje klarsynt bedömare redan insett:
Det var inga sovjetiska miniubåtar i Horsfjärden 1982. Det fanns inget underlag för den officiella protest i Moskva som 1983 års ubåtskommission tvingade fram.
Cirkusen berodde på marinens filosofi om att agera i stället för att reagera, alltså att kraftsamla ubåtsjaktresurserna till ett område innan man fått några indikationer. Höstmörker och hysteri gjorde resten, det blev ett självspelande piano som klinkade på i flera år efter att Sovjetunionen gått i graven.
Fråga Carl Bildt, som var förste pianist i 1983 års kommission. "

Sådär en 25 år efteråt kan vi läsa sådant på DN:s ledarsida. Likadant är det med mycket annat. Vi får bekräftelser på att det vi tänkte och tyckte var sant. Men först i efterhand.

När det gäller FRA-lagen sägs att FRA inte ska spara material som inte är relevant. Samtidigt avslöjas att just FRA ägnat sig åt olagligt sparande. Det har sagts att FRA endast ska kontrollera mail som passerar Sveriges gränser. Ingen fara om man bara mailar till svenska kompisar alltså? Blogge Bloggelito har visat hur ett enkelt mail inom Sverige i själva verket studsar runt jordklotet. Alltså kommer även "inhemska" mail att beröras.

Den svenska FRA-lagen passar bäst i diktaturer som Kina och Saudiarabien, anser Google. Det borde Google veta eftersom företaget verkar i dessa länder.
-------
Tidigare texter:
Storebror vill skrämma dig
Den stora bluffen
Läs också:
Röd Press skapar elektroniskt arkiv på FRA
Bloggosfären i uppror över FRA-lag

Inga kommentarer: