10 juni 2008

Storebror vill skrämma dig

EU:s höger följer USA:s högerregering i spåren. Och Sveriges höger följer EU:s höger i spåren. En viktig del i högerns strategi är att skrämma medborgarna för "yttre hot". Eller rent av yttre hot som tagit sig in innanför landets gränser och blivit ett inre hot. Att skrämma medborgarna gör dem mindre benägna att protestera mot de förändringar som högern vill genomföra. Rädda människor är lättare att styra.

Naomi Klein beskriver fenomenet i sin bok Chockdoktrinen. Barack Obama har kritiserat Bushregeringen för denna taktik i den amerikanska valrörelsen. I USA heter lagen som övervakar amerikanska medborgare Patriot Act. Om en vecka kan vi få en liknande lagstiftning här. Då ska den svenska riksdagen fatta beslut om övervakning av svenskarnas internettrafik. "Snart får staten läsa e-post och fax som passerar Sveriges gränser", skriver Aftonbladet. Om borgarna vill.

På vänsterpartiets kongress i Norrköping i helgen tog Lars Ohly upp skrämseltaktiken i sitt inledningstal. I samband med en flygresa beslagtogs Ohlys raklödder:

-Jag gratulerar naturligtvis EU till den stora framgång i kampen mot terrorismen som detta ingripande markerar. Vad trygga vi nu kan känna oss när svenska luftfartsverket beslagtar och slänger hundratals ton vätska varje månad, sa Lars Ohly.

Men Ohly tog också upp den allvarligare sidan av saken:
-De här reglerna är ett utryck för en skapad panik som fyller ett politiskt syfte. Makthavarna vill få oss att tro att rättssäkerheten och demokratin bara kan försvaras genom att den inskränks.

Det gäller att sätta stopp för denna utveckling. Den genomförs av partier som gärna kritiserar inskränkningar av demokratin i andra länder. T ex Kuba och Kina.
-------

4 kommentarer:

Thomas sa...

"En viktig del i högerns strategi är att skrämma medborgarna för "yttre hot". Eller rent av yttre hot som tagit sig in innanför landets gränser och blivit ett inre hot. Att skrämma medborgarna gör dem mindre benägna att protestera mot de förändringar som högern vill genomföra. Rädda människor är lättare att styra."

Lustigt. Byt ut ordet högern mot Stalin, Beria eller någon annan kommunistisk slaktare och texten blir 100 procent rätt!

Röda raketer sa...

Det är inte bara lustigt. Det är allmängiltigt. Dvs. denna taktik kan användas av alla politiska riktningar.

Stalin och Beria är döda. Men de som använder denna taktik i dag lever.

Pelle sa...

Det finns inget så konstruktivt som att i ett inlägg om politik 2008 ta upp Stalin! Alla diskussioner kan läggas ner som i ett trollslag.

- V kritiserar en ny övervakningslag och svaret kommer som breven gjorde på posten förr i tiden:

"Jo men gjorde inte Stalin så på sin tid? Och stödde inte v Stalin? Alltså är lagen bra och v är hycklare"

- v kritiserar kriget i Irak.

"Men kolla Kuba då - de har ingen yttrandefrihet. Alltså är Irakkriget bra."

Kan ni inte borgare som kommenterar saker på Internet bara försöka (allt vi kan begära är att ni försöker) att komma med något nytt? Kanske att säga något i sak? Varför är den nya lagen bra tex?

Hugo sa...

Kontrollerna på flygplatser går väl att stå ut med och inga allvarliga incidenter har hänt efter september 2001.

FRA-proppen däremot skall förpassas dit där den hör hemma, papperskorgen.