05 juni 2008

Manifestet som teater

Svenska Dagbladet berättar i veckan att Kommunistiska Manifestet av Karl Marx och Friedrich Engels nu ska bli teater. Det är regissören Richard Turpin som samlar Teater Tribunalen och Teater Galeasen till detta gemensamma projekt.
– Det kommunistiska manifestet har jag velat göra länge. Det är en litterär text av högsta kvalitet, det är politisk propaganda när det är som bäst och det är också ett fantastiskt material att göra konst på, säger Richard Turpin till SvD.
Presentationen lyder:
"Det går ett spöke genom Sverige – kommunismens spöke. Alla det gamla Sveriges makter har förbundit sig till en helig hetsjakt mot detta spöke: staten, tankesmedjor, föreningar, endimensionella historiker och tyska poliser."

Såvitt vi vet har Manifestet aldrig tidigare satts upp som pjäs. Däremot har det tonsatts av den tjeckiske kompositören Erwin Schulhoff med fyra solostämmor, gosskör, två blandade körer och orkester. Schulhoff dog i nazistiskt koncentrationsläger 1942.

Bertolt Brecht gjorde ett försök att skriva om Manifestet till en dikt på hexameter för två talare, piano och slagverk. Dikten förblev dock oavslutad.
-------
Teater Tribunalen
Teater Galeasen
Köp partituret till Erwin Schulhoffs Manifest
Se även Manifestet som tecknad film på YouTube

Inga kommentarer: