04 juni 2008

Grattis, USA!

Barack Obama har vunnit nomineringen. Han kommer nu att ställas mot John McCain i höstens presidentval. Aldrig tidigare har en afrikansk-amerikan nått så långt i amerikansk politik. Och aldrig tidigare har en så progressiv politiker haft en realistisk chans att bli president.

Det faktum att det amerikanska folket nu har ett tydligt politiskt alternativ har lett till ett politiskt deltagande av aldrig tidigare skådat slag. Miljontals amerikaner som tidigare varit politiskt passiva har nu gått till valurnorna. Det visar att amerikaner vill ha förändring, fred, social trygghet, allmän sjukvård och arbete på samma sätt som folken i resten av världen.

Nomineringen av Obama visar att amerikaner inte längre vill bli lurade av falska patrioter som med lögner leder sitt land till krig. Falska patrioter som uppfattar sitt eget folk som det största hotet och övervakar det amerikanska folket med sin Patriot Act.

För USA och världen kan detta vara ett historiskt tillfälle. Det är inte säkert att detta presidentval upprepar samma gamla politik som tidigare. Detta presidentval kan innebära början på något helt nytt. Därför stöder vi Baracks nominering.

"Barack Obamas kampanj har hittills väckt störst uppmärksamhet, attraherat flest väljare, flest frivilliga kampanjarbetare och mest pengar. Vi tror att den grundläggande förklaringen till detta ligger i att hans kampanj har haft det tydligaste budskapet om enighet och progressiv förändring, samtidigt som den har en verklig möjlighet att vinna i november", skriver USA:s kommunistiska parti i en kommentar till valkampanjen.
-------
DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD
Tidigare texter om USA-valet:
Även Bruce Springsteen
We endorse Obama
Amerikansk valrörelse

8 kommentarer:

Anonym sa...

varför kommer han inte att vinna?

Dem största hinder förr hans seger är hans namn; osama, öh, ursäkta obama... och hans andra namn hussein.

Dem två mamnen är ungefär lika passande som om en tysk skulle gå till val med namnet Adolf. Då kunde man tycke att det är irrelevant, at man måste titta på hans politik. Vel, sanningen är att dem flesta väljer ut från känslor inte ut från logik, och där är osama hans störrsta hinder.

Jag tror många svenska tidningar som i dag drömmer om demokratisk seger, kommer att få ett chock igen i november...

Björn Nilsson sa...

Det finns utsikter att väljarna i USA inte är så dj-a dumma som det antas. Å andra sidan finns det en risk att de luras av en kille som är en dj-l på att snacka men som lurar skjortan av dem. Makarna Clinton gillar inte Obama, men Barak kan mycket väl visa sig vara en ny "slick Bill" Clinton. Hur än McCain sprattlar är han en gubbe ur det förflutna.

Röda raketer sa...

Under förutsättning att inga nya "avslöjanden" förändrar bilden utan politiken tillåts avgöra valet, så kommer Barack Obama att bli USA:s näste president.

De politiska alternativen är tydliga: för eller emot Irakkriget, för eller emot skattesänkningar för de rika, för eller emot allmän sjukvård.

Den amerikanska opinionen står tydligt på Obamas sida i de flesta politiska frågor.

Dessutom framstår John McCain som en trött pensionär jämfört med den ungdomlige Obama.

Björn Nilsson sa...

Jag kanske är överdrivet misstänksam, men jag vill gärna se att BO står på opinionens sida innan jag tror på honom. Varför inte se honom som en smartare företrädare för etablissemanget än Bush eller Hillary Clinton? Med andra ord en kille som passar bättre för etablissemanget än de gamla nötta politikerna. Det finns risk att han drar opinionen vid näsan så det dånar om det, exempelvis genom att fortsätta Irakkriget, men med privata legoknektar av Blackwater-typ. Om opinionen inte vill bli lurad måste den ligga på ordentligt.

Röda raketer sa...

Vi kan naturligtvis inte ge någon garanti inför framtiden. Men det finns en del intressanta möjligheter i detta sammanhang. Den amerikanska opinionen har radikaliserats till den grad att det blivit nödvändigt för kandidaterna att föra fram ett mer radikalt budskap än på länge. Obama kommer inte från etablissemanget, men har burits fram av en bred och ungdomlig gräsrots- och aktiviströrelse. Så har det inte sett ut i amerikansk politik på länge. Detta kan komma att återverka på den politik som näste president kommer att föra.

Även om folk ofta blir lurade av politiker finns det tillfällen då politiken faktiskt kan leda till demokratiska framsteg. Vi tycker oss se en sådan möjlighet nu.

Röda raketer sa...

Som vanligt censurerar vi inlägg med rasistisk anstrykning, t ex sådana som riktar sig mot judar.

redbuzter sa...

Även Bob Dylan hyser hopp
I en intervju i TimesOnline säger Bob
"“Well, you know right now America is in a state of upheaval,” he says. “Poverty is demoralising. You can't expect people to have the virtue of purity when they are poor. But we've got this guy out there now who is redefining the nature of politics from the ground up...Barack Obama. He's redefining what a politician is, so we'll have to see how things play out. Am I hopeful? Yes, I'm hopeful that things might change. Some things are going to have to.” He offers a parting handshake. “You should always take the best from the past, leave the worst back there and go forward into the future,” he notes as the door closes between us."
Han ville ju aldrig vara talesman för en generation den gode Bob men låt oss hoppas att hans känsla är rätt i detta fall

Röda raketer sa...

Det var intressant att läsa Bob Dylans beskrivning av läget i USA. Den överensstämmer med den bild vi fått. USA:s folk har radikaliserats.