04 juni 2006

Sänkta ambitioner

Det blåser nya vindar i skolpolitiken. Och alla talar de samma språk: Sänkta ambitioner, i synnerhet för de elever som av olika skäl inte når målen och lämnar skolan utan fullständiga betyg. Budskapet är att elever med svårigheter ska slippa att belastas med för mycken kunskap.

Senast ut i denna bisarra tävling är kristdemokraterna som föreslår ett friår för skoltrötta elever i grundskolan. Svenska Dagbladet frågar hur vanligt det skulle bli med studieuppehåll?
- Det är väldigt svårt att bedöma, svarar Inger Davidson (kd), men jag tror att det skulle fungera bra för nästan någon i varje klass.

Jan Björklund från folkpartiet hakar genast på:
- Jag är positiv till grundtanken, säger Björklund. Ungdomar är olika och ökad flexibilitet är bra.

Betoningen av att elever är olika är ett återkommande tema också för centerpartiets Maud Olofsson. Hon delar in eleverna i två grupper, "den som lär bra med händerna, och den som lär bra med huvudet". Slutsatsen blir att "den som lär bra med händerna" inte ska behöva tynga sitt huvud med för mycket teori.

Bakom detta borgerliga tal om "ökad flexibilitet" och "individanpassning" ligger förslag som leder till en ökad segregering mellan eleverna och sänkta ambitioner för arbetarbarnen.

Det är intressant att notera att förslagen inte handlar om att skolan måste förändras så att fler elever kan nå kunskapsmålen. I stället för att anpassa skolan till eleverna söker den borgerliga alliansen på olika sätt befria eleverna från skolan. Särskilt då de elever som inte hänger med och därför blir trötta.

I läroplanen för grundskolan sägs att "undervisningen skall anpassas till varje elevs förutsättningar och behov". Detta har grundskolan inte lyckats med. En fjärdedel av eleverna lämnar därför nian utan fullständiga betyg.
I det läget riktar inte borgarna krav till skolan att förändras. I stället vill de ge de elever som inte passar in friår.

Trenden att minska förändringskraven på skolan och sänka ambitionerna för alla elever måste bekämpas av alla med hjärtat till vänster. Vi måste mer än på länge värna alla elevers rätt till kunskap.
-------
Tidigare artiklar om skolan:
Gramsci och skolan
Vänstern och skolan
Bakläxa

2 kommentarer:

Anders Eriksson sa...

Lysande postning! Jag återkommer med lite tankar kring skolpolitiken i veckan. Ska hem till Karlskoga, men jag ska försöka hinna med det.

Röda raketer sa...

Tusen tack!
Vi väntar med spänning på dina tankar!