02 mars 2006

Joe Hill från Gävle

På Nedre Bergsgatan 28 i Gamla stan i Gävle ligger Joe Hills barndomshem. Joe Hill är en av den amerikanska arbetarrörelsens mest kända namn. Han var sångare och fackföreningsman. Medlem i den radikala fackföreningen IWW, Industrial Workers of the World.

Joe Hill föddes den 7 oktober 1879 i Gävle. Han hette egentligen Joel Emmanuel Hägglund. Hans far arbetade som konduktör vid Gefle Dala Järnväg. Fadern dog 1887 och hans mor 1902. Ett halvår efter moderns död emigrerade Joel och hans bror Paul till USA.


Väl i USA antog han namnet Joseph Hillström och senare det kortare Joe Hill. Han kom att göra en snabb karriär som fackföreningsorganisatör, diktare och sångare. Många av hans sånger är välkända än i dag: Casey Jones, Rebellflickan, Svarta präster. Sången Rebellflickan hade Elisabeth Gurley Flynn som förebild, en IWW-organisatör som senare blev medlem och ordförande i USA:s kommunistiska parti. Hon dog i Moskva 1964 och hedrades där med en statsbegravning. Christer Forsberg har gjort en modern version av Rebellflickan och några andra kända Joe Hill-sånger.

Joe Hill blev i Salt Lake City, Utah, oskyldigt anklagad för mord på en specerihandlare och avrättades den 19 november 1915. Staten Utah har senare deklarerat att de bevis som lades fram vid rättegången inte skulle hålla för en fällande dom idag. Domen och avrättningen anses allmänt som ett justitiemord avsett att tysta en populär arbetarledare.



Joe Hills barndomshem i Gävle finns bevarat och är i dag lokal för SAC. I en del av huset finns ett museum om Joe Hill, som besöks av människor från när och fjärran.

En film om Joe Hill av Bo Wideberg kom 1971.
-------
En sång om Joe Hill av Phil Ochs. En annan av Woody Guthrie. Paul Robeson sjunger Sången om Joe Hill.
En kort biografi om Joe Hill på amerikanska fackföreningsrörelsen AFL-CIO:s hemsida.

3 kommentarer:

Tony Olsson sa...

Iiiik jag vill se detta!! visas det fortfarande ? Joe Hill är en avlägsen släkting till mig...

Röda raketer sa...

Javisst finns Joe Hill-gården kvar. Joe Hill-gården ligger på Nedre Bergsgatan 28 i Gävle och håller öppet dagligen sommartid mellan kl 10-15. Övriga tider efter överenskommelse (026-61 34 25).

ROlf Hägglund sa...

Tony! På vilket sätt är du släkt med Joe Hill?

Rolf Hägglund