03 mars 2006

En finsk Schyman

Finländska vänsterförbundets ordförande, Suvi-Anne Siimes, har avgått. Enligt flera ledande vänsterförbundare var avhoppet väntat. Redan för något år sedan sa hon att hon "aldrig varit kommunist eller någon sorts socialist".

– Hon har hela tiden gått på en annan linje än vänsterpartierna i Europa, säger Esko Seppänen, vänsterförbundets EU-parlamentariker.

Hon tyckte till exempel att riksdagen inte behövde behandla förslaget till EU:s grundlag utan kunde gå direkt till ratificering. Hon är för militära EU-uppdrag utan FN-mandat.

Stödet för Siimes har under en längre tid minskat i riksdagsgruppen och bland partimedlemmarna. Droppen blev när Siimes nyligen kallade vänsterns riksdagsledamöter för "lata". Man skulle kunna säga att hon med tiden blev populärare inom andra partier (s och de gröna) än sitt eget.

I en ledare i Hufvudstadsbladet bedömer man att "hennes egocentrism och bristande respekt för andras övertygelse" bidrog till avgången. Själv skyller hon avgången på att hon blivit motarbetad av gamla kommunister. Hufvudstadsbladet drar paralleller till Gudrun Schymans utträde ur vänsterpartiet.

Borgerliga kommentatorer hoppas nu att Siimes avhopp ska leda till en nedgång för den finländska vänstern. Vi tror tvärtom att det kan bli en nystart - precis som i Sverige.

Det förvånar att någon som aldrig varit socialist kunde bli ordförande i ett socialistiskt parti. Om vänsterförbundet nu väljer en socialist som ordförande kommer Finlands folk att få ett tydligare vänsteralternativ i politiken.

Inga kommentarer: