11 januari 2009

Hjältarna från Telemark

1943 var de tyska trupperna på väg att vinna andra världskriget. Europa var ockuperat från Afrika till Nordkap. Men det gick inte så. Slaget vid Stalingrad var en faktor som fick den tyska krigslyckan att vända. En annan faktor var att Hitler förhindrades att skaffa sig atomvapen. En avgörande händelse som stoppade Hitlers atomplaner ägde rum i Norge.

I det norska fylket Telemark, insprängt mellan höga berg, ligger den lilla staden Rjukan. Under vinterhalvåret når solens strålar inte ned till staden i dalgången.

Här byggde Norsk Hydro 1911 världens största vattenkraftverk. 1934 påbörjades tillverkning av tungt vatten, som blev en avgörande ingrediens i Hitlers atombombsprogram. En norsk motståndsgrupp fick i uppdrag att spränga anläggningen, vilket de lyckades med den 28 februari 1943. Denna hjältemodiga aktion bildade utgångspunkt för den amerikanska filmen Hjältarna från Telemarken, med Kirk Douglas i huvudrollen.

Idag hyser anläggningen Norsk Industriarbeidermuseum.

Här kan man beskåda den elektrolysanläggning där tungt vatten skapades.

Här finns utställningar som visualiserar sabotageaktionen 1943.

Men här finns också många röda fanor. Rjukan har spelat en viktig roll i den norska arbetarrörelsens historia. Rjukans jern- og metallarbeiderforening grundades 1909 med åtta medlemmar. 1915 hade medlemsantalet ökat till nästan 600.

Arbetarrörelsen i Rjukan har alltid varit radikal. För att inte säga revolutionär. Här en arbetarorkester i Rjukan framför revolutionära demonstrationsfanor målade av Oscar Løvaas den 1 maj 1919.

För den norska arbetarrörelsen var den ryska revolutionen en stor förebild. Det norska Arbeiderpartiet anslöt sig 1919 till den kommunistiska internationalen. Här en Lenin-tavla från Folkets hus i Rjukan som finns med på utställningen.


För ytterligare information:

Norsk Industriarbeidermuseum i Rjukan

Rjukans turistkontor

En film om sabotageaktionen i Rjukan där medlemmarna i den norska motståndsgruppen medverkar: del 1, del 2 och del 3.

Inga kommentarer: