28 april 2007

I skydd av mörkret

Natten till fredagen lät den estniska regeringen flytta bort ett monument till minne av dem som stupade i kampen mot nazismen. Trots att det hela skedde i skydd av mörker utlöste det våldsamma reaktioner på Tallinns gator och i den ryska politiken.

Man kan fråga sig varför den estniska regeringen ville ta bort monumentet nu? Sjutton år efter att Estland blivit en självständig stat? Vill man revidera landets historieskrivning?

Både SvD:s och DN:s ledare ägnar sig åt ämnet, men ställer inte dessa självklara frågor. I stället går båda tidningarna till våldsamma angrepp mot Ryssland och dess president.

"Ryssland ter sig tilltagande auktoritärt. Desto viktigare att inte omvärlden viker sig för dess nationalistiska utfall", skriver SvD. "Moskvas utfall mot Estland är bara ett exempel i raden på att konfrontationen ökar mellan Ryssland och grannländerna", skriver DN.

Och så går man på med en argumentation som framstår som en resa i den uppochnervända världen. DN anklagar Putin för att förebåda ett nytt kallt krig när han varnar för USA:s otyglade användning av våld, för att underblåsa kapprustningen och för att skapa osäkerhet på världsscenen.

Är inte detta just det som all världens folk - inklusive USA:s folk -oroas över? Men när Rysslands president påtalar detta, då är det för DN:s ledare Ryssland som är problemet.

Den estniska regeringens aktion handlar om demonstrationspolitik. Man vill provocera alla dem som tycker att kampen mot nazismen var hedervärd och bör bli ihågkommen i framtiden. En sådan inriktning bör Sverige absolut inte stödja.

-------

Estlands försvarsdepartement meddelade sent på lördagseftermiddagen att de sovjetiska soldatgravarna i Tallinn har börjat öppnas, skriver DN. Provokationen fortsätter alltså mot dem som deltog i kampen mot Hitler, deras anhöriga och många andra ester som tycker att kampen mot nazismen var en bra sak.

Prästen Juvenalius säger att han för sin del vet vad som skulle kunna ställa saker och ting till rätta igen:

- Man borde ställa tillbaka Bronssoldaten, säger han till DN. Jag vet att det är naivt, men det bästa vore om politikerna erkände att de gjort ett misstag.

SvD beskriver den senaste händelseutvecklingen.

Senare inlägg: "Estlands sak är svår"

20 kommentarer:

Unknown sa...

"Man vill provocera alla dem som tycker att kampen mot nazismen var hedervärd och bör bli ihågkommen i framtiden. En sådan inriktning bör Sverige absolut inte stödja."

Men snälla du, det är ju inte sådär. Ingen ifrågasätter det hedervärda i kampen mot nazismen -- men för esternas (och de andra baltiska folkens) del innebar slutet på den nazistiska ockupationen början på en ny, den sovjetiska. Ryssarna vill gärna uppmärksamma att de "befriade" Baltikum, men glömmer bort att nämna att balterna sedan i 50 år tvingades leva i en diktatur som utövade terror mot sina egna invänare.
För de rysktalande i Estland har monumentet varit en plats där man kan hedra dem som föll i kriget. Men för esterna är monumentet en symbol för ockupationsmakten, för deporteringar, avrättningar och förtryck.
På senare tid har monumentet dessutom blivit en samlingsplats för unga, aggressiva storryska nationalister. De hyllar Sovjetimperiet och deras ideologi är -- ironiskt nog -- rena fascimen. Är det så underligt att den estniska regeringen inte vill ha sådant i centrum av sin huvudstad.
Och vad är det egentligen för fel på att flytta statyn (och de sovjetsoldater som eventuellt är begravda under den) till en militärkyrkogård? Då får de ju vila i vigd jord och de som behöver en plats att lägga ner blommor på för att hedra dem som föll i "Det stora fosterländska kriget" kan fortfarande göra det.

Röda raketer sa...

Din tolkning är en blåkopia på den propaganda som den estniska regeringen försöker sprida ut.

Den intressanta frågan är varför denna regering vidtar denna åtgärd nu?

Regeringens aktion har uppenbart provocerat många invånare i Tallinn. Därav drar vi slutsatsen att alla invånare i Estland inte tolkar monumentets innebörd på samma sätt. Många verkar uppfatta monumentet precis på det sätt som var meningen då det restes: För att hedra dem som stupat i kriget mot Nazi-Tyskland.

Varför vill Estlands regering skända minnet av dem som dog i kampen mot nazismen?

Anonym sa...

Nazismen har inget med saken att gora. Soviet okuperade Estland, mordade och deporterade hundra-tusentals till sibirien. Denna ockupation varade i 50 ar, eller nastan tva arbetande generationer. Fore den sovietiska ockupationen var Estlands levnadsstandard battre an Finlands, tex. I dag, 15 ar after att det blev sjalvstandingt har det annu ite aterhamtat sig och ar ett underutvecklat land. Det estniska folket ville inviterade inte sovieterna och vill naturligtvis inte ha en staty av en sovietsoldat. Det lampliga vore att statyn och alla rysksprakiga huliganer sandes tillbaka varifran de kom.

Anonym sa...

Till Roda Raketer:

De enda som blev provocerade i Tallinn var rysksprakiga huliganer. Estlanningarna vill bli kvitt statyn av en sovietisk ockupationssoldat. Du borde lasa pa battre.

Röda raketer sa...

Det är inte helt ovanligt att diktatorer kallar protesterande folkmassor för "huliganer". Det har vi hört förr.

Alla "estlänningar" ville uppenbart inte att monumentet skulle flyttas. En del protesterade. Men de kanske inte räknas. I varje fall inte som "estlänningar". De tillhör i stället det konstiga folkslaget "huliganer".

Så talar diktaturens kreatur.

Röda raketer sa...

Har förresten den estniska regeringen anställda som bloggar för att försvara dess politik? De två föregående inläggen verkar inte vara skrivna vid svenska tangentbord eftersom de saknar prickar över å, ä och ö.

Anonym sa...

du är verkligen totalt skamlös. dagens estniska regering är demokratiskt vald, till skillnad från ledarna under sovjettiden. varför skulle den nuvarande regeringen syssla med propaganda? och varför skulle den estniska regeringen vilja liera sig med nazismen? själva idén att ester skulle vara eller ha varit särskilt nazistiska är bisarr. faktum är att estland, under mellankrigsperioden, var ett av de minst antisemitiska länderna i europa. läs på. du är pinsamt rysslandsromantisk och uselt underrättad.

Röda raketer sa...

Är du också anställd av Estlands regering?

Åtminstone argumenterar du inte i sakfrågan, utan ägnar dig enbart åt att försvara Estlands regering. Trots att den nu provocerar dem som deltog i kampen mot Hitler, deras anhöriga och många andra ester som tycker att kampen mot nazismen var en bra sak.

Varför vill Estlands regering provocera dessa delar av Estlands folk inför årsdagen av segern över Hitler?

Anonym sa...

Hej! för mig är saken enkel. Man kan söka konfrontation eller så försöker man ha samtal och komma fram till ett gemensamt beslut. Den här statyn har kommit att få symbolvärde för både sk "ester" och sk "ryssar". Vad som än hänt i det försflutna borde Estlands regering söka samtal i stället för konfrontation. Vem "fel" kravallerna än är ett var det bevisligen inget bra beslut som gjordes, behövs fler bevis? Tallin är på nyheterna över hela världen. Jag kan hålla med om att SvDs ledarsida inte är så objektiv, det gamla kalla krigets retorik är tillbaka: på båda sidorna.

Anonym sa...

Det här är en tragiskt missuppfattning från din sida, det märks att du inte vet vad du talar om. Om du ens hade en minsta aning om hur saker gick till i Estland under den tid CCCP regerade hade nog även du haft en annan ståndpunkt.

//Född i Estland, uppvuxen i CCCP och nu medborgare i Sverige

Röda raketer sa...

Den stora frågan just nu är inte vad som hänt i historien. Historien kan diskuteras vid ett lugnare tillfälle.

Det här handlar om vad som händer nu när den estniska regeringen provocerar stora delar av den egna befolkningen.

"Nu verkar det som om det inte ens förekommer en dialog mellan opinionsledare inom den ryska befolkningen och regeringen", säger Nils Erik Fries, journalist på Hufvudstadsbladet, "utan det är ensidiga åtgärder som regeringen vidtar. Här skulle behövas någon slags eftergift eller gest från den estniska regeringens sida, det kanske skulle lugna."

De som är insatta i frågan ser att det egentliga problemet är den estniska regeringens farliga agerande.

Tidigare premiärministern och nuvarande borgmästaren i Tallinn Edgar Savisaar vet nog vad han talar om. Han skrev i går på sin blogg att flytten ökar spänningen mellan landets estnisktalande majoritet och den ryskspråkiga minoriteten.

Savisaar befarar att händelserna i Tallinn bestående skadar integrationen.

Anonym sa...

Frågan om varför Estland gör det nu tycker jag är intressant. Någon som vet?

Däremot råder väl inget tvivel om att Rysslands regering inte har någon som helst rätt att bestämma var olika statyer i Estland skall vara placerade. Estland är ett suveränt land, precis som Sverige. Statyn står i Estland, alltså äger den Estniska staten denna. De har alltså all rätt i världen att göra vad de vill med den.

Därför kan man också fråga sig, varför är denna fråga så viktig för Ryssland just nu? Man hade lika gärna kunnat ignorera den helt och hållet. Att flytta på gravar och statyer sker ju allt som oftast överallt och borde knappast vara en särskilt viktig fråga för den Ryska regeringen, såvida det inte är något annat man är ute efter egentligen.

Anonym sa...

jag vet inte exakt varför det sker just nu, men det handlar inte om något snabbt eller enkelt beslut från regeringens sida. Många ester tycker att statyn borde ha tagits bort redan vid självständigheten. Nu har statyn blivit en stark symbol för sovjetnostalgiker, ryska ungdomar som känner sig förfördelade samt för estniska nationalister. Spänningarna har långsamt trappats upp, och nu förväntade sig regeringen storbråk inför den 9 maj. Det är svårt att säga om resultatet är bättre eller sämre än vad det hade varit om monumentet hade fått stå kvar. Och frågan är ju, som sagt, varför reagerar ryssland så starkt? bara för ett par veckor sedan skyfflades krigsgravar i moskva undan för att bereda plats för en väg till en av flygplatserna. Esterna visar betydligt mer respekt för de avlidna genom att identifiera dem och flytta dem till en kyrkogård.
Förresten: du hänvisar till Savisaar som en auktoritet - visst har han en stark position i den estniska politiken, men efter korruptionsskandlerna han varit inblandad i har han inte direkt någon större trovärdighet.

Anonym sa...

Den överhängande problematiken är enligt mig det faktum att historien alltid spelar en stor roll när makten försöker att uppnå mål. Nazismen, Milosevic och folkmordet i Rwanda rättfärdigades på olika sätt genom historien. Krigsmonument är ett av sätten the glory days glorifieras ytterligare och som lätt förvandlas till en vilja åt att återskapa det som flytt. "Du tronar på minnen från fornstora dar, då ärat ditt namn flög över jorden" borde verkligen raderas ur nationalsången.

Ryssland agerar stöddigt i alla möjliga sammanhang och även om det är synnerligen osmidigt av esterna är ryssarnas svar om möjligt än osmidigare. Kanske ett resultat av ryssarnas ideliga försök att skapa sin nya identitet, något de efter 15 år fortfarande inte gjort. Hur gör man detta enklast? Jo, genom att hänvisa till historien.

Nu kommer folk att kalla mig historielös, men jag står fast vid att historien ofta gör mer skada än nytta och jag säger emot mig själv när jag säger att man ska lära av historien att när historien får spela en för stor roll är det illa.

Röda raketer sa...

Det är inte så konstigt att Ryssland reagerar mot den estniska regeringens dåliga behandling av den ryskspråkiga minoriteten. Det har varit en källa till missämja mellan de båda länderna sedan 1991.

För övrigt har inte bara Ryssland reagerat mot hur man behandlar minoriteten i Estland. Det har även EU gjort.

Inför EU-medlemsskapet tvingades Estlands regering att tona ner sina trakasserier, men tycks nu vara på väg att trappa upp dem igen. Frågan är varför man nu vill skapa instabilitet inom landet och i relationerna till Ryssland? Vem tjänar på det?

Raspie sa...

”Fore den sovietiska ockupationen var Estlands levnadsstandard battre an Finlands, tex.”
Kan stämma, men det du inte säger är att Finland under den tiden var ett av Europas FATTIGASTE länder.

”Det estniska folket ville inviterade inte sovieterna och vill naturligtvis inte ha en staty av en sovietsoldat.”
Självklart inte men däremot jublades det då Nazityskland kom till att ”befria” Estland från ryssarna, en stor del av den estniska befolkningen anslöt sig då till SS. På sätt och vis kan jag förstå det ur dåtidens synvinkel. Men kan någon förklara för mig (kanske du Karin som är så insatt i ämnet) hur kunde Estlands demokratiska och folkvalda regering 60 år efter krigets slut låta bygga och resa en staty över en estnisk SS soldat? Vilket annat civiliserat land med minsta insyn i demokrati hade tillåtit något sådant att ske?

Ur min synpunkt återspeglar dagens händelser en misslyckad estnisk integreringspolitik.

Anonym sa...

Ok, jag fattar att detta måste vara en parodi-site - Ingen kan vara en så oinformerad, outbildad bolsjevik och samtidigt leva i vårat århundrade och klara av att sätta upp en blogg. Men jag skriver ändå några kommentarer för den händelse att några läsare här inte fattar ironin.

"Man kan fråga sig varför den estniska regeringen ville ta bort monumentet nu? Sjutton år efter att Estland blivit en självständig stat? Vill man revidera landets historieskrivning?"
Ignorans och historielöshet. Har du hört talas om 9:e maj ? Du har givetvis inte läst på om hur statyn användts de senaste åren det datumet. Just det, som ett sätta att hylla nittonhundratalets blodigaste diktator, Stalin, och hans armé. Är det konstigt att man vill flytta den ?

"Både SvD:s och DN:s ledare ägnar sig åt ämnet, men ställer inte dessa självklara frågor. I stället går båda tidningarna till våldsamma angrepp mot Ryssland och dess president."
Demokrati är faktiskt värd att försvara. Det hade varit bra om det hade gått till angrepp, men det lär man väl få vänta på i Sverige, Europas sista sovjetstat.

"Och så går man på med en argumentation som framstår som en resa i den uppochnervända världen. DN anklagar Putin för att förebåda ett nytt kallt krig när han varnar för USA:s otyglade användning av våld, för att underblåsa kapprustningen och för att skapa osäkerhet på världsscenen"
Faktafel igen. DN skriver inget sådan i sin artikel om oroligheterna i Estland.

"Är inte detta just det som all världens folk - inklusive USA:s folk -oroas över? Men när Rysslands president påtalar detta, då är det för DN:s ledare Ryssland som är problemet." Du blandar ihop korten. Det var inte detta uttalande av Putin som DN:s ledare kritiserade.

"Den estniska regeringens aktion handlar om demonstrationspolitik. Man vill provocera alla dem som tycker att kampen mot nazismen var hedervärd och bör bli ihågkommen i framtiden. En sådan inriktning bör Sverige absolut inte stödja" Tja, att flytta (inte ta bort) en staty som allvarligt har förvärrat de entiska motsättningarna antar jag är en förkastlig sak för dig - Antar att de vore bättre om ryssarna på allvar satte igång och utrutade esterna, som de gjort så många gånger förr, Stalindiggare. Den här statyn är ett minne av inledningen av 50 års ockupation och folkmord, inget annat. Stalins blodiga hantlangare ligger begravda under det.

"Estlands försvarsdepartement meddelade sent på lördagseftermiddagen att de sovjetiska soldatgravarna i Tallinn har börjat öppnas, skriver DN. Provokationen fortsätter alltså mot dem som deltog i kampen mot Hitler, deras anhöriga och många andra ester som tycker att kampen mot nazismen var en bra sak." Estlands män blev tvångsrekryterade och de och deras familjer hotades av utrotning om de inte gick med i röda armen. Hur tror du annars att röda armen hade fått ihop så mycket som 50% icke-ryska soldater ?

Prästen Juvenalius säger att han för sin del vet vad som skulle kunna ställa saker och ting till rätta igen:

"- Man borde ställa tillbaka Bronssoldaten, säger han till DN. Jag vet att det är naivt, men det bästa vore om politikerna erkände att de gjort ett misstag" Just den här undfallenheten har i lång tid varit Estlands problem. Är det inte dags att möta de antidemokratiska tongångarna från Moskva och fullt upp stå för frihet och demokrati ?

Det finns ett fåtal extremister i Estland (Kanske 0,1% av den ryska befolkningen) som skulle hålla med dig åtminstone delvis, men de allra flesta tycker bara att demonstrationerna där är ytterligt pinsamma och de skäms för att vara ryssar när 9:e maj kommer på tal.

I Ryska Duman finns det gott om extremnationalistiska ledamöter - Stalinpartiet med mera. De värsta av dem har öppet sagt att de anser att alla ester omgående borde mördas. Din retorik är direkt hämtad från sådana krafter. Om du inte är för massmord borde du genast ta tillbaka varje ord du sagt. Jag fattar väl också att det här är nån slags sjuk parodi-site, men för Guds skull, någon kan ju tro att det finns så isolerade outbildade och paranoida människor i Sverige fortfarande.

/En som känner många både ryssar och ester och har bott i de länderna.

Anonym sa...

"Natten till fredagen lät den estniska regeringen flytta bort ett monument till minne av dem som stupade i kampen mot nazismen. Trots att det hela skedde i skydd av mörker utlöste det våldsamma reaktioner på Tallinns gator och i den ryska politiken."

Faktafel - regeringen ville inte flytta något i mörkret men ville göra det på värdigt sätt. Man flyttade statyn EFTER kravallerna och allt som hände i Tallinn den första natten. Och det blev så för att kriskommisionen bestämde så för att annars skulle det hänt nästa dag igen och sen igen och igen och igen. I alla fall så är du desinformerad som många andra tyvärr - statyn blev flyttad PGA kravaller och inte tvärtom, dvs kravaller uppstod INTE pga att statyn blev flyttad.

Och förresten, även om jag är en est som råkar kunna svenska bland andra språk, så jobbar jag inte för estnisk regering. Ganska lågt av dig att tro det bara för att någon försöker informera dig.

Annars sa Anonym innan mig allt som du skulle behöva veta och förstå.

Röda raketer sa...

Vi hänvisar till ett nytt inlägg på förstasidan.

Med vänlig hälsning
Röda raketer

Anonym sa...

Hej Röda raketer! Det är jag som skrivit det hittils hårdaste anonyma inlägget på eran diskussion om kravallerna i Estland. Jag har läst det du skrev på förstasidan och vill nu säga följande:
Det är möjligt att stå långt till vänster, till och med vara kommunist, och fortfarande vara intellektuellt renhårig. Du har just bevisat det med ditt kompletterande uttalande. Att det ÄR möjligt är någt som ständigt förnekas av extrema krafter på estnationalistisk sida. Hur långt jag än står ifrån dig rent politiskt, skall du ha heder av att du kompletterade ditt inlägg i en mer allsidig riktning. Jag hoppas innerligt att befolkningarna på andra sidan östersjön också kan besinna sig och starta en dialog istället för att stå kvar i låsta positioner.
"Hoia Jumal Eestit"