04 augusti 2006

Fel om Ahmadinejad - igen

Vi har tidigare skrivit om uttalanden från den iranske presidenten Ahmadinejad som grundat sig i felöversättningar. I går kom ännu en gång en nyhet, från AP, där Ahmadinejad sägs vilja "utplåna Israel". Även Tony Blair berörde den iranske presidentens "uttalande" under en presskonferens i går eftermiddag.

Men redan om vi går tillbaka till AP:s eget telegram kan vi se att Ahmadinejad inte talar om att utplåna Israel. Han talar om att "eliminera den sionistiska regimen", vilket inte är samma sak.

Ahmadinejad säger:
"Även om den huvudsakliga lösningen är att eliminera den sionistiska regimen, så är det i detta läge ett eld upphör som måste genomföras".

Röda raketer är inga vänner av Ahmadinejad. Men det finns ingen anledning att tillskriva honom större dumheter än de han redan yttrat själv. Korrekt rapportering är mycket bättre.

4 kommentarer:

Anonym sa...

"Eliminera den sionistiska regimen"

Eftersom judarna är den största gruppen så är de även politiker och regeringsbildare. Eliminera regimen innebär i bästa fall att man vill bestämma vem som regerar i Israel, d v s ta över landet (nåt varken kommunister eller diktatorer finner olämpligt att göra i strid mot folkrätt, allt för att sprida sitt förtryck och tillstånd av brist på mänskliga rättigheter; som åsiktsfrihet, rättssäkerhet med mera).

Men du glömmer att Hizbollah skapades av Iranska regimen samt att dessa klart har utplåning av staten Israel, men även mord av alla judar; Nasrallah har uttryckligen sagt att det vore bra om alla judar fanns i Israel eftersom de lättare skulle kunna göras slut på då. (Dessa som nu mördar maximalt med civila för att nå målet att mörda dem, de är alltså vänsterpartiets vänner idag?

Hezbollah har skjutit samtliga missiler för att döda civila -- så många som möjligt. Israel har enbart skjutit för militära syften. Många civila dock dödade, men inga soldater i Hezbollah kan identifieras som sådana och man använder civila skäldar. Detta kritiseras skarpt av FN:s Jan Egeland, liksom naturligtvis terorkrigföringen.

V stödde Stalin och en vänsterpartist var den ende som startade ett svenskt nazistiskt parti. V är massmordsparti nummer ett och många av er skulle rycka på axlarna om Israel skulle utplånas på det sätt som blir konsekvensen om alla skulle ställa sig på de extrema islamofascisternas sida. Det finns inget försvar för alltför stor omoral eller dumhet.

Anonym sa...

Förresten, hur ska du tolka samme Ahmadinejads tidigare ord om att utplåna Israel från kartan? Det måste väl finnas en språklig utväg även där?

Och det måste väl finnas någon bortförklaring till Hizbollah-ledarens önskan att alla judar finns i Israel så att man lättare blir av med dem.

Du kan nog iofs flytta fokus med gnäll på USA, men hur ett Quisling-parti ska ungå att falla igenom 4%-spärren kan man undra...

olydig sa...

V stödde Stalin och en vänsterpartist var den ende som startade ett svenskt nazistiskt parti.

Va??? Skojar du? Har du någonsin hört talas om Birger Furugård?

Vänstern var för övrigt först med att kritisera den nazistiska regimen och ville dessutom ge asyl åt tyska judar, medan högern var alldeles för orolig över att handelsförbindelserna med nazityskland skulle bli störda.

Angående själva sakfrågan så börjar felöversättningarna bli lite väl många nu för att kunna avskrivas som "misstag".

Anonym sa...

om vänsterns-kommunisternas stöd till hitler:
Stalin och sovjetunionen var det enda större land som gick i pakt med Nazi-tyskland, och anföll fredliga stater som Polen, Estland m fl stater. Därfter delade de upp bytet mellan sig.
Tyvärr kunde västdemokratierna inte hindra Stalin att efter 2:a världkriget lägga under sig ytterligare länder..
Allt detta under livliga hejarop från vänstern - kommunisterna ( med dess ledare Hilding Hagberg, Hermansson m fl.)