19 februari 2006

"envars fria utveckling"

I slutet av det kommunistiska manifestets andra kapitel finns ett citat som fascinerar:

"I stället för det gamla borgerliga samhället med dess klasser och klassmotsättningar framträder en sammanslutning, vari envars fria utveckling är förutsättningen för allas fria utveckling."

Var och en måste kunna utvecklas fritt för att alla ska kunna utvecklas fritt.

Citatet har många gånger missförståtts. Tolkats som om det betydde motsatsen. Nämligen att individens fria utveckling måste underordnas kollektivet. Men det är inte det som Marx och Engels skriver. De skriver faktiskt att varje individ måste kunna utvecklas fritt. Och att detta är förutsättningen för kollektivets frihet.

Ett exempel på missförståndet finner vi i en bok av Michail Gorbatjov (On my country and the world, New York 2000):

"Behövs inte ett annat angreppssätt, där socialismen betraktas inte som en sluten social formation utan som en uppsättning värderingar, vilkas förverkligande skulle skapa förutsättningarna för alla människors fria utveckling som en förutsättning för utvecklingen av varje individ?"

Detta är Marx upp och ner, bak och fram. Det kan tyckas som en småsak. En lek med ord. Men är det inte då det kommer till praktisk handling.

2 kommentarer:

M Hazard sa...

Den enskildes fria utveckling är förutsättningen för samhällets utveckling – under kommunismen. Att det är det klasslösa samhället som diskuteras framgår ju tydligt av stycket innan det du citerar.

"När under utvecklingens lopp klasskillnaderna försvunnit och all produktion koncentrerats i händerna på de förenade individerna, så förlorar den offentliga makten sin politiska karaktär. Den politiska makten i egentlig mening är det organsierade våldet av en klass till en annan klass' undertryckande. När proletariatet i kampen mot bourgeoisin med nödvändighet förenar sig som klass, genom en revolution gör sig till härskande klass och som härskande klass med våld upphäver de gamla produktionsförhållandena, så upphäver det med dessa produktionsförhållanden klassmotsättningarnas existensbetingelser, klasserna över huvud taget och därmed sitt eget herravälde som klass.

I stället för det gamla borgerliga samhället med dess klasser och klassmotsättningar framträder en sammanslutning, vari envars fria utveckling är förutsättningen för allas fria utveckling."

Spealr det då någon roll, huruvida M&E diskuterar förutsättningarna under kommunismen, eller är det så att det ser likadant ut under kapitalismen och övergångssamhället?

Seså, det tycker jag är en bra diskussionsfråga som ni kan diskutera här! ;)

Röda raketer sa...

Saken är ju den att både kapitalismen och "övergångssamhället" är bristsamhällen för de flesta. Därför hindras de flesta individer från att utvecklas fritt, dvs förverkliga sin potential.

Individens fria utveckling förutsätter att vi har ett överflödssamhälle som fördelar sina tillgångar efter individernas behov. Ett kommunistiskt samhälle.

Det är först i en sådan situation som det är möjligt att få en situation där alla kan utvecklas fritt.