19 februari 2006

Det bådar gott inför valet

TV4 sände partiledardebatt i kväll. Det märktes en viss anspänning hos deltagarna. Redan inövade argument fördes fram oberoende av sammanhang, vilket emellanåt ledde till vissa muntrationer.

Man kan dock konstatera att den borgerliga alliansen inte får träff på regeringen och dess samarbetspartier. Sverige fungerar hyggligt bra i jämförelse med länder i omgivningen. Det är svårt att hitta riktiga missnöjesfrågor att haka upp sig på. Ekonomin går bra. Sysselsättningen är ett problem, men mindre än då borgarna hade makten senast. Bostadsbristen är ett problem, men byggandet är i gång, och de borgerliga partiernas marknadslösningar gynnar inte dem som lider mest.

Lars Ohly klarade sig bra. Mycket bra, till och med. Han lyckades väl i att trumma in partiets krav på 200 000 nya jobb i offentlig sektor. Enligt en snabbenkät på TV4:s hemsida tillhör han en av de tre stora vinnarna.

Frågan ställdes: Vem var bäst i debatten? Svaret är hittills:

Lars Ohly (15,3 %)
Göran Persson (29,5 %)
Peter Eriksson (3,9 %)
Maud Olofsson (4,1 %)
Lars Leijonborg (8 %)
Göran Hägglund (5,9 %)
Fredrik Reinfeldt (33,3 %)
Vid ställningen 3732 röster totalt

Den borgerliga alliansen backar enligt mätningar från Demoskop och Sifo. Enligt Demoskop backar den borgerliga alliansen och har nu ett marginellt övertag med 49,5 procent mot 49,1 för socialdemokraterna och samarbetspartierna. Vänsterpartiet har ökat med 1,6 procent och ligger nu på 7,2. I Sifo ligger partiet på 6 procent. I den mätningen har moderaterna backat med 2,8 procent på en månad. Det bådar gott inför valet.


12 kommentarer:

Anonym sa...

Varför bara 200 000 nya jobb i offentlig sektor, varför inte 1 000 000 så förintar vänstern all arbetslöshet. Huruvida de producerar något spelar mindre roll, kapitalet och de rika bjuder och betalar. Hjälp...........

Röda raketer sa...

Roligt att du tycker att vänstern framför allt för modesta krav. Vi får väl se 200 000 som ett första steg.
Meningen är att dessa människor ska producera varor och tjänster som kommer samhället till del - i stället för att gå sysslolösa, men kosta pengar för samhället.

Hur fick du till det med att "kapitalet och de rika bjuder och betalar"?
Dessa blir ju i allmänhet rika på andras arbete än sitt eget. Det är därmed de som arbetar som "bjuder" de rika på rikedomen.

Anonym sa...

Finns det ingen som tillverkar skjortor, finns det heller inga skjortor att tvätta. Häri ligger problemet med en expansion av offentlig sektor. Vad skall dom göra, annat än dra benen efter sig när produktiviteten redan är negativ i det offentliga, kräver ständigt mer pengar för samma arbete. 6 timmars arbetsdag är ett bra exempel på vänsterns förvridna tankesätt. Varför istället inte 4 timmar med bibehållen lön, funkar säkert jättebra.
De rika i Sverige är vanliga arbetare och medelklass med världens högsta skatter som betalar hela detta meningslösa kalas. Fattar du inte ens ironin?

Röda raketer sa...

Du har en rolig syn på förhållandet mellan offentligt och privat. Som att all produktion av varor sker privat och att alla tjänster sker i offentlig regi.

Så är det inte. Det produceras såväl varor som tjänster i både privat och offentlig regi.

Som vi tidigare konstaterat blir inte elproduktion produktiv beroende på om den sker i privat eller offentlig regi. Sjukvård börjar inte bli produktiv om den utförs i ett privat sjukhus.

Kapitalister får sin inkomst av kapital, inte av eget arbete. Det är själva definitionen av en kapitalist.

Det finns högavlönade som blivit rika av eget arbete. Men de flesta rika människor har fått sin rikedom av kapitalägande eller arv - inte genom eget arbete.

Anonym sa...

Självklart produceras varor och tjänster både privat och offentligt, tror inte du fattade min poäng. Vi kan inte bara leva i ett tjänstesamhälle och bjuda varann på kaffe (tvätta skjortor), skyffla in ännu mer folk i offentligheten till meningslös inproduktiv sysselsättning som att hänga upp gardiner hos gamla. Kalaset skall i slutändan betalas med skattehöjningar som till 95% betalas av arbetare och medelklass. Så ser den ekonomiska verkligheten ut. De rika (kapitalisterna) kan ju flytta, det är fri rörlighet av kapital inom unionen.

Röda raketer sa...

Du utgår från gammal teori som inte stämmer. Färre och färre människor deltar i produktion av varor. Fler och fler är sysselsatta i tjänsteproduktion. Har vi blivit fattigare av det?

Däremot kostar det samhället stora pengar att försörja människor som är arbetslösa. Att ge dessa människor arbete bidrar till samhällets välfärd.

Anonym sa...

Exakt på pricken har du rätt, de måste beredas arbete och med det menar jag riktigt arbete. Det är meningslöst att kasta in dem i offentlig sektor. Det som sparas i bidrag blir en utgift för staten ändå, förmodligen större. Jag har tidigare uppehållit ett vikariat i kommunen, effektivt blev det max 3 timmars arbete per dag. Man faller in i samma lunk, håller käft o tar sin lön. Ingen har väl dött av hjärtattack på den arbetsplatsen i vart fall, enbart en förskingring av skattebetalarnas medel. Det är för jävligt.

Anonym sa...

Definiera och begränsa tydligt statens makt och inflytande över medborgarna. De som faller igenom tar vi alla solidariskt hand om, men för den skull måste väl inte 50% av Sverige leva på bidrag eller överföringar i transfereringssystemet. Är vi så jävla inkompetenta o handikappade att vi inte ens klarar av att ta hand om oss själva?
Får arbetaren inte längre njuta frukten av det han odiskutabelt producerar? Med lägre skatter har ingen arbetare några problem att försörja sig o de sina. Sådan är verkligheten om inte byråkrater, politiker o nomenklaturan skall profitera och leva av andras arbete och på det mervärde arbetet ger. Kapitalisterna är inte längre de som beskattas, Hennes & Mauritz har fått fribrev, annars flyttar han som Kamprad o Rausing från Sverige.
Hyckleriet är makalöst inom vänstern.

Röda raketer sa...

Självklart måste det skapas riktiga arbeten, annars tillför det inget. Men du tycks tro att det blir riktiga arbeten bara om arbetsgivaren är privat. Det stämmer inte. Det intressanta är om arbetet är riktigt eller inte.

Att vänsterpartiet kräver 200 000 offentliga jobb i sin valplattform beror på att detta är arbetstillfällen som politiker kan bestämma över. Det privata näringslivet styrs inte av folkvalda, utan av sina ägare.

Med skattefinansiering överförs resurser från rika till fattiga. Från den som har mycket till den som har lite. Från den som arbetar till den som är arbetslös. Från den som är frisk till den som är sjuk.

Du kanske inte tycker det är någon bra idé. Men det tycker vi.

Anonym sa...

Du är fan ta mig knäpp, men det blir väl så när det inte är dina egna pengar som spenderas.
Märker du inte ens hur ihåligt ditt resonemang låter?
Alla arbeten enligt dig blir tydligen "riktiga" om det offentliga är arbetsgivare. Jag upprepar, staten som arbetsgivare är ett skämt o ett enormt slöseri med skattemedel. Jag har egen erfarenhet.
Alla, liksom jag gjorde, inrättar sig efter den som presterar minst. Varför störa och irritera, lönekuvertet kommer ändå. Det sorgliga är att det hamnar på vanliga arbetares skattesedel, ett Sverige med världens högsta skatter.
Vi behöver mer offentliganställda slöfockar som drar benen efter sig, utan mindre, mycket mindre. Då kanske det blir ordning på detta land av myglande vänsterdårar som gjort till vana att leva gott och i välmåga på arbetarnas slit, svett och mervärde.

Röda raketer sa...

Vi har inte varit oförskämda mot dig. Därför behöver inte du vara oförskämd mot oss.

Dessutom läser du inte vad vi skriver. Vi påstår att det är arbetets karaktär som avgör om det är riktigt eller inte. Inte huruvida arbetsgivaren är offentlig eller privat.

Det finns med andra ord arbete i privat regi som är riktigt. Det finns arbete i offentlig regi som är riktigt.

Vi håller inte med dig om beskrivningen att läkare, lärare, sjuksköterskor, förskollärare, vägarbetare, brandmän, poliser med flera offentliganställda skulle vara "slöfockar".
Vi ser att de flesta av dem gör en viktig insats för samhället.

Du har tydligen "erfarenhet" av att hämta lön utan att arbeta. Den erfarenheten har inte vi.

Anonym sa...

Tvärtom, jag klarar inte av att mygla och smyga kring i korridorer och låtsas att jag arbetar. Jag slutade, blev rastlös av att lalla runt och gå sysslolös i ett offentligt dårhus.
Sen uppfattningen att arbetets "karaktär" skall avgöra om det är riktigt eller ej ser jag bara som vänsterns vanliga flummeri.
Ett arbete, eller resultatet av det skall efterfrågas och dessutom skapa ett mervärde. Det är här det nästan alltid brister för det offentliga, precis som i mitt eget fall. De institutionellt "planekonomiskt" kommenderade arbetsuppgifterna krävde 3 timmar, men betaldes med 8. Alltså som så ofta, negativ produktivitet. Vi måste definiera vad stat och kommun skall syssla med, det får inte bli en lekstuga för aningslösa och inkompetenta politiker, oftast utan någon som helst arbetslivserfarenhet. Kolla bara den nuvarande regeringen. Det är skrämmande.