18 februari 2006

Biblisk kommunism

Kommunismen (av latinets communis:gemensam) har djupa rötter i mänsklighetens historia. Några exempel på kommunistiskt gemensamt ägande hittar vi i Nya Testamentet i Bibeln:

De troende fortsatte att samlas och hade allting gemensamt. De sålde allt vad de ägde och hade och delade ut åt alla, efter vars och ens behov.
Apostlagärningarna 2:44-45

Alla de många som hade kommit till tro var ett hjärta och en själ, och ingen betraktade något av det han ägde som sitt; de hade allt gemensamt.
Apostlagärningarna 4:32

Ingen av dem led någon nöd. De som ägde jord eller hus sålde sin egendom och kom med köpesumman och lade ned den vid apostlarnas fötter, och man delade ut åt var och en efter hans behov.
Apostlagärningarna 4:34-35

3 kommentarer:

Danne Nordling sa...

So what? Vad som i förbigående nämns i Bibeln behöver inte ha någon relevans för våra moderna samhällen. De som lanserat kommunismen hade dessutom inte den bibliska beskrivningen som förebild utan den välordnade feodala "kommunismen" som utopi. Läs mer om Thomas More och Utopia här på min blogg: http://danne-nordling.blogspot.com/2006/01/feodalismens-nedgng-skapade.html

Röda raketer sa...

Relevansen ligger i att den kommunistiska idén om gemensamt ägande inte är någon ny tanke. Den har funnits som en underström genom mänsklighetens hela skriftliga historia.
Den bästa beskrivning vi läst är Max Beers Socialismens historia (Stockholm 1925). Ronny Ambjörnsson har skrivit boken Socialismens idéhistoria i ämnet. Hela den boken finns att läsa på http://www.kaapeli.fi/~fbf/ambjornsson/

Anonym sa...

sålde sin egendom och kom med köpesumman och lade ned den vid apostlarnas fötter

Wow. Här får vi även upplysningen om driftkraften bakom kommunistiska apostlar.