18 februari 2006

Arkitektoniskt mästerverkBilder från franska kommunistpartiets högkvarter vid Place du colonel Fabien i Paris. Torget och tunnelbanestationen är uppkallade efter den kommunistiske motståndshjälten Pierre Georges, vars täcknamn var just colonel Fabien. En panoramavy kan beskådas här.

Byggnaden ritades av den världsberömde kommunistiske arkitekten Oscar Niemeyer från Brasilien. Förutom denna byggnad är Niemeyer också känd för att han i samarbete med amerikanen Wallace K. Harrison skapade Förenta Nationernas högkvarter i New York. Han var också huvudarkitekt för Brasiliens huvudstad Brasilia.

Oscar Niemeyer, som nu är 98 år, intervjuades nyligen i franska kommunistpartiets tidning l'Humanité:

- Engagemang för det kommunistiska partiet inger hopp, solidaritet och insikten att det är möjligt att kämpa tillsammans för en bättre värld.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vackert! Oscar är en hjälte var på ett av de vackraste monument i Sao Paolo för några måander sedan vid det latinamerikanska parlamentets byggnader om jag minns rätt. Byggnaderna var Niemayers och monumentet också. Massor av kraft, kamp och hopp.

Hinner han inte dö så kommer han att rita ampfiteatern till MSTs nationella skola utanför Sao Paolo också berättade man när jag besökte dem.

Röda raketer sa...

Ja, det är vackert. Vilken framtidsoptimism!
Tänk att det är en kommunist som står bakom några av de främsta byggnaderna i världen! FN, Brasilia, l'Humanités och PCF:s högkvarter.
Vi bygger framtiden!

PS. Grattis till valet till valberedning för vänsterpartiet.

Anonym sa...

Häftig byggnad Uppsalas nya konserthus är allt annat än ett Arkitektoniskt mästerverk det ser ut som ett rymdskepp som nödlandat och ändå gick d lös på 500 mille d e d så e d! /BRW.