07 juni 2009

Högern stärks i EU

Vänstern har försvagats såväl i Sverige som i Europa i stort. Högern, inklusive rasistiska partier, har stärkts. På bilden ovan propagerar italienska Lega Nord mot invandrare. I Sverige har den borgerliga alliansen fått fler röster än oppositionen

Förklaringarna är flera. I Sverige kan vi konstatera att det i detta val fanns flera enfrågepartier -som FI och Piratpartiet - som profilerade sig i frågor där vänstern traditionellt är stark. De vänsterväljare som inte röstade har också bidragit till högerns framgångar (så är det ju på varje politisk arena där man avstår från kampen).

I Europa i stort blåser det högervindar. I den ekonomiska krisens kölvatten vädrar extremhögern morgonluft. Så var det även under 1930-talets stora kris.

Det stämmer till eftertanke.
-------

7 kommentarer:

Anonym sa...

56 procent av svenska folket och, var det väl, runt 60 procent av de övriga européerna visade vad de tyckte om EU.
De bojkottade valet.
RR:s och Vänsterpartiets uppfattning att det går att påverka EU är faktiskt ingenting annat än just patetisk.
Sverige UT UR EU. Snabbt som fan. Det är det enda kravet vi kan ställa.

Anonym sa...

Jag är tokliberal, även ekonomiskt, så jag antar att jag räknas som jättehöger. Är dock för helt öppna gränser och anser att PP representerar en helt fri marknad, dvs utan en stat som kontrollerar vem som har rätt till vilken teknologi eller/och information, och fri marknad är nåt jag gillar. :)

Det som förvånade de flesta liberaler som länge kämpat för individen och mot staten är att så många vänster nu stöttar individualismen och rätten till privatliv. Jättebra!

Världen har fler dimensioner än höger/vänster.

frunze sa...

Vänsterpartiet är ju de facto riksdagens enda liberala parti

Anonym sa...

Jan Björklund, den äcklige folkpartisten, konstaterade direkt efter EU-valet att det ökade valdeltagandet legitimerade både EU och fp:s kamp för att införa euron som valuta i Sverige. Intressant, kanske, att tänka på RR och Vänsterpartiet: i er strävan att öka deltagandet i bluffvalet har ni nu hamnat i säng med Jan Björklund.
Usch!

Röda raketer sa...

Det du kallar "bluffvalet" kommer att ha en högst verklig betydelse de närmaste åren. Eftersom för få röstade vänster i detta val kommer i stället den borgerliga politiken i EU att stärkas.
Och det är ingen bluff.

Anonym sa...

Sov gott med Björklund...

Anonym sa...

Jaha, ja.

Detta var väl en rolig blogg.

Hehehehe.... :-P