21 januari 2009

Seeger, Springsteen och Obama

När Pete Seeger, Bruce Springsteen och Tao Rodriquez-Seeger (Petes barnbarn) framförde Woody Guthries "This Land Is Your Land" på den stora konserten för president Barack Obama i förrgår, så gjorde de det på ett sätt som retat gallfeber på den konservativa (läs: reaktionära) bloggvärlden i USA.
Det skriver Svenska Dagbladet.

Pete Seeger, som senast 2004 svarade "javisst är jag fortfarande kommunist" på en fråga om sin politiska tillhörighet, och Springsteen sjöng nämligen två verser av "This Land..." som under de 68 år som gått sedan Guthrie skrev sången skalats av från den ursprungliga texten: verserna ansågs helt enkelt allt för revolutionära.

Till det lade de ytterligare en vers som sällan sjungs och som syftar framåt: inget kan stoppa oss.

De tre verserna handlar om hungern i USA, om nödhjälpsköer och om att den privata egendomen hindrar människornas rätt till ett drägligt liv:

There was a big high wall there that tried to stop me;
Sign was painted, it said private property;
But on the back side it didn't say nothing;
That side was made for you and me.

In the squares of the city, In the shadow of a steeple;
By the relief office, I'd seen my people.
As they stood there hungry, I stood there asking,
Is this land made for you and me?

Nobody living can ever stop me,
As I go walking that freedom highway;
Nobody living can ever make me turn back
This land was made for you and me.

Woody Guthrie skrev "This Land Is Your Land" 1940, som en motvikt till den ofta spelade fosterländska sången "God Bless America" av Irving Berlin. Guthrie, som var medlem i USA:s kommunistiska parti och varje vecka skrev krönikan "Woody Sez" i partitidningen Daily Worker, ville framhålla det arbetande folkets, den vanliga människans roll i den amerikanska utvecklingen, och det gjorde han med "God Blessed America for Me" som senare omarbetades till "This Land is Your Land" - det här är vårt land, inte deras.

När folkmusikboomen tog fart i början av 60-talet - då var Guthrie redan svårt sjuk i Huntingtons sjukdom (en variant av danssjuka) - skapades snart två riktningar inom musikvärlden. På den ena sidan de mer politiskt inriktade folksångarna som Bob Dylan, Joan Baez och den politiskt fantastiskt träffsäkre Phil Ochs.

På den andra de mer utslätade Peter, Paul & Mary, The Seekers, Kingston Trio och de ständigt lika leende helylleamerikanerna i New Christy Minstrels - ett riktigt otäckt band - som hängde på "protestvågen". Medan Dylan, Ochs & Co skrev egna sånger som gisslade samhället och kapitalismen - lyssna på Phil Ochs skivor! - sanerade den andra riktningen "This Land Is Your Land" till en trallvänlig folksång som nu sjungs i skolor och på dagis. Låten har, inte för inte, kallats USA:s inoficiella nationalsång.

Nu har Pete Seeger, som gick med i kommunistiska ungdomsförbundet redan 1936 och som även om han idag inte är medlem i partiet ändå alltid har stått för en mycket radikal linje, och Bruce Springsteen återgivit "This Land Is Your Land" dess forna glans - helt i Woody Guthries anda.

På bästa sändningstid, dessutom. Och inför USA:s nuvarande president.
-------
Uppdatering: HBO som spelade in Obamakonserten försöker få bort klippet med Seeger och Springsteen från YouTube. Men det dyker upp igen och igen.
Nya länkar till framträdandet på You Tube och den här och den här och den här (bäst kvalitet på den sista!)
Tack till Ulf Åman, Oskarshamn, för informationen!

Läs mer om Obama

8 kommentarer:

Anonym sa...

Phil Ochs får ju ofta allt för liten uppmärksamhet. Lånade hans I ain't marching anymore på biblioteket när jag gick på gymnasiet för tio år sedan och har sedan dess varit ett stort fan.

Röda raketer sa...

Roligt att vi är flera!

Erik Berg sa...

Obamas tal var lite slätt, men det här var verkligen GRYMT. Att de körde de verserna, på den platsen. Riktigt riktigt vackert.
Tack för tipset!

Anonym sa...

På tal om Guthrie så har ju underbara Billy Bragg fått lov att göra allt Guthries material. Vilket han gör med den äran. Väl värt att lyssna på.

Anonym sa...

Vilken härlig och upplyftande kommentar till Obamas installation! Tyvärr verkar det som ingen annan än Röda Raketer reflekterat över det faktum att Springsteen är mer radikal än vad man ibland kan tro. Heder åt den mannen (ja, för att inte tala om Seeger och Guthrie)!

Röda raketer sa...

Läs den spännande fortsättningen i nästa bloggpost!

Anonym sa...

tyvärr så håller youtube på att försöka ta bort klippet.
men sök på seeger springsteen så dyker det opp igen.
fortsätt kampen

Röda raketer sa...

Tack för informationen. Vi gör en uppdatering av länkarna!