05 april 2008

Felaktig historieskrivning

I debatten om den borgerliga regeringens statliga kampanj mot kommunismen framförs emellanåt att vänstern på något sätt gillade Forum för levande historia när myndigheten riktade sig mot nazismens brott. Men att den nu reagerar för att det handlar om kommunismen. Det är fel.

Utbildningsminister Jan Björklund påstår att "ingen har protesterat så länge det handlat om nazismen". Detta är ren och skär lögn.

Ett par exempel från riksdagen vederlägger myten. I motioner skrivna före den nuvarande regeringens beslut 2006 om en kampanj mot kommunismen påpekar vänsterpartiet att staten inte ska ägna sig åt opinionsbildning.

I en motion från oktober 2001 skriver vänsterpartiet i samband med Forum för levande historia:

"Staten skall dock inte vara direkt opinionsbildande i åsiktsfrågor. Denna uppgift – att med argument, energi och engagemang driva opinion mot rasism, främlingsfientlighet och homofobi – bör staten istället ge partier, frivilligorganisationer och enskilda förutsättningar att sköta."

I en riksdagsmotion från september 2003 - även denna skriven före regeringens beslut 2006 om en kampanj mot kommunismen föreslås en nedläggning av Forum för levande historia:

"Vänsterpartiets uppfattning är därför att det är av principiellt stor betydelse att staten inte ägnar sig åt officiell historieskrivning, utan att detta görs av forskarsamhället som har tillräckliga medel till sitt förfogande för att självständigt formulera och genomlysa problemställningar och analysera den tid som varit. Den ideologiska och politiska striden om hur historiska skeenden bör beskrivas står mellan partier, organisationer, folkrörelser och debattörer från olika riktningar och med olika intressen, och staten bör avstå från att ge sig in på den arenan. Staten skall inte vara vare sig historieskrivare eller opinionsbildande när det gäller historieskrivning som står under debatt."

Så sprack den myten!

Däremot är det inte en myt att de borgerliga partierna kritiserade "opinionsbildande myndigheter" före valet, men beslutade om opinionsbildande direktiv till myndigheter efter valet.

För en del borgerliga regeringsmedlemmar skedde denna omsvängning så fort att de inte hängde med. Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (kd) kritiserade t ex förekomsten av opinionsbildande myndigheter samma dag som regeringens beslut om en kampanj mot kommunismen.
-------
Historieuppropet (nu 354 undertecknare)
DN Debatt
P J Anders Linder sprider myten
Liksom Smålandsposten
Tranås-Folket vederlägger däremot myten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och om det nu skulle vara så att ingen vänster kritiserade FFLH tidigare (vilket du nu visat vara myt), är det väl inte konstigt. Kampanjen denna gång är ju utformad (genom UOKs medverkan) för att säga att dagens vänsterparti skulle med automatik göra om dessa mord om de fick makten. Då är det inte konstigt att man reagerar? FFLH försökte inte kleta Hitler på moderaterna trots att mängder ledande Högerpartister stödde nazisterna då.

Och om vänstern varit tyst innan - vad är inte borgarna då? De höjde inte rösten då och inte nu. Tycker de det är rätt eller fel med statlig historieskrivning? Vem vet. Vänstern må ha vaknat sent, men borgarna sover djupt. De reagerar bara när plånboken kan komma i kläm. Fastighetsskatt ujujuj. Trängselavgift? Katastrof!