02 oktober 2006

Vänsterns idédebatt

"Det finns socialdemokrater som har verkat i över 20 år och inte letts av några ideal bortom budgetsanering, sönderkompromissande, 'vi har inte råd', 'globaliseringen gör det omöjligt' och andra föreställningar om att politik inte är att vilja, utan att stå ut med att begränsas."

Det skriver Ursula Berge i en artikel i Sydsvenska Dagbladet. Hon har tidigare arbetat i regeringsdepartementet och varit chef för tankesmedjan Agora. Ursula Berge anser att socialdemokratin behöver använda tiden i opposition till att utveckla sina idéer.

Orsaken till valnederlaget ser Berge i att socialdemokraterna "inte klarade av att synliggöra och driva en politik buren av moderna socialdemokratiska idéer."

"Och det av det enkla skälet att det inte finns någon modern socialdemokratisk idéutveckling att tala om, och inte har funnits på decennier. Den retorik och de lösningar som fanns före 1980-talet används än idag", skriver hon.

Det ligger mycket i vad hon skriver. Som vi skrev i artikeln "Noteringar efter valet" saknade socialdemokratin svar på viktiga frågor för väljarna. Det gällde jobben, som inte ansågs vara en viktig fråga. Det gällde skolan, där den socialdemokratiska politiken inte har lett till att fler elever lär mer. Det gällde problemen i förorterna, där arbetslösheten och utanförskapet är fortsatt stort. Och det går säkert att hitta ytterligare frågor där socialdemokratin på senare år prövats och befunnits inte hålla måttet.

Delar av dessa brister rör även vänstern, som allt för mycket förknippats med socialdemokraternas brist på idéer. Men lösningen på detta problem ligger inte, som Jonas Sjöstedt föreslog på DN Debatt i förra veckan, i att Lars Ohly ska sträcka ut handen till gruppen kring Vägval vänster. Den gruppens idéer handlar bara om anpassning till mitten i svensk politik. Och där trängs redan så många att man borde införa trängselskatt, som Lars Ohly påpekat. Vänstern måste våga vara vänster för att spela en roll i svensk politik.

Nej, lösningen ligger i att utveckla vänsterns idédebatt på de områden som bekymrar människor mest. Här behöver politiken prövas och omprövas så att vänstern utvecklar analyser, förslag och konkreta handlingar som löser människors problem. Vänsterpartiets nya politik på det ekonomiska området, med förslag om nya jobb i offentlig sektor, var ett bra första steg. Den har ställt många "allmänt accepterade" borgerliga sanningar på huvudet.

Vi skulle önska en lika djärv fortsättning på fler politikområden. Och att vänstern samtidigt förmår att driva en kraftfull oppositionspolitik mot den borgerliga regeringen.

Hoppas vi kan göra två saker samtidigt!