22 september 2006

Noteringar efter valet

Det råder ingen högervind i Sverige. Endast en tredjedel av svenska folket vill privatisera viktig samhällsservice. Svenska folket tror på kollektiva lösningar. Ändå vann borgarna valet. Hur kunde det bli möjligt?

Den viktigaste förklaringen är att socialdemokraterna saknar lösningar på viktiga problem för medborgarna. Och vänstern har i det sammanhanget förknippats med denna brist på lösningar.

Först och främst handlar det om jobben. Vi har aldrig tidigare varit med om en valrörelse där socialdemokraterna valt bort jobbfrågan som valets viktigaste fråga. Efter tolv års regeringsinnehav har Sverige fortfarande en hög arbetslöshet. Därför har socialdemokraterna förlorat trovärdighet i att kunna skapa jobb. Borgarna har i och för sig inte heller någon politik för nya jobb. De hoppas att alla företagare ska bli så glada för att de fått en borgerlig regering att de börjar anställa. Det är mest en from förhoppning. Under tidigare borgerliga regeringar har arbetslösheten ökat.

Men det var alltså sossarna som själva lämnade walk over i jobbfrågan och lämnade fältet fritt för borgarna i sossarnas klassiska paradgren.

Det handlar också om andra frågor, som skolan. Här har borgarna lyckats sno en fråga som självklart borde vara arbetarrörelsens och vänsterns: kunskap för alla elever. Borgarna har lyckats framställa det som att de vill ha mer kunskap i skolan, trots att de i själva verket vill segregera skolan mer. En del (som lär bra med huvudet) ska få lära sig mycket, och de andra (som lär bra med händerna) ska begränsas till mer praktiskt kunnande. De elever som skolan misslyckats med ska få "friår".

Men trettio års socialdemokratisk skolpolitik har lett till mindre kunskaper för eleverna och ökad kunskapsmässig segregation. Därför har socialdemokraterna tappat trovärdighet i skolpolitiken.
Även i denna fråga lämnade sossarna alltså walk over.

En tredje fråga handlar om integration. Sverige har under de senaste trettio åren segregerats allt mer. Bland förortens befolkning finns hög arbetslöshet och utslagning. Barnen lär sig allt mindre i skolorna. Många söker sig till skolor utanför det egna bostadsområdet. Kriminaliteten och utanförskapet ökar.

Sossarnas storstadssatsningar har inte gjort situationen bättre. För varje miljon som satsats på ett planlöst sätt har läget försämrats. Därför har socialdemokraterna tappat i trovärdighet även i denna fråga.

Borgarna har inte på någon punkt en politik som kommer att lösa dessa problem. Men eftersom sossarna inte gjort det på tolv år var många villiga att pröva något nytt. Många av dessa väljare kommer snabbt att bli besvikna.

Borgarna vet att de flesta svenskar inte vill ha fler privatiseringar. Därför dolde borgarna sin vilja att privatisera i valrörelsen. En vecka efter valet är dock privatiseringspolitiken i full rullning. Det kommer att leda till motreaktioner.

Vänsterpartiet gjorde trots allt en relativt bra valrörelse med en tydlig vänsterpolitik. För ett halvår sedan beskrevs det som ett parti i full upplösning. I valet fick det ett av de bästa valresultaten på femtio år. Vänsterpartiet var det enda parti som hade ett konkret förslag för att skapa nya jobb. Och lyckades också föra ut detta budskap. Lars Ohly var fullständigt suverän i debatterna inför valet.

Vänsterpartiets krav om en läxfri skola var en fadäs. För de föräldrar som oroar sig för att barnen lär sig för lite i skolan måste det ha framstått som obegripligt. Och möjligen spätt på fördomarna om att vänstern inte är intresserad av kunskap.

Ett allvarligt problem för vänsterpartiet var att det förknippades med en trött socialdemokrati som saknade svar på människors frågor. Detta har vänstern nu möjlighet att reperarera genom att utarbeta tydligare vänsterförslag i de frågor som bekymrar människor mest.

1 kommentar:

Anders Eriksson sa...

Fan Raketen, ni lyckas alltid skriva det man själv helst skulle vilja skriva. Kanoninlägg.