03 augusti 2006

Kamp för fred

Världsopinionen kräver ett omedelbart stopp för kriget i Libanon. Men de politiska ledarna i USA, Storbritannien och Israel vill inte ha något stopp förrän Hizbollah är utslaget. Det konstaterar Time i en intressant analys.

Trots att Ehud Olmert talar om att Israel tilldelat Hizbollah svåra nederlag lyckades Hizbollah i går att skicka fler raketer än någonsin in i Israel. Den allmänna bedömningen är att Israel inte kan knäcka Hizbollah.

"Om de internationella kraven på eldupphör skulle förverkligas med nuvarande verklighet på slagfältet skulle resultatet mer se ut som oavgjort än en avgörande seger för Israel. Och det skulle vara dåliga nyheter både för de inrikespolitiska möjligheterna för den nuvarande israeliska regeringen och för Bushadministrationens 'nya Mellanösternagenda'", skriver Time.

"Av den anledningen behöver USA och Israel förändra både verkligheten på slagfältet och bilden av resultatet före något slags eldupphör kan förverkligas."

Det betyder ännu mer död och lidande. Det betyder att det ännu är långt till fred. Såvida inte världsopinionen kan tvinga Israel och USA till fred. Det kommer att kräva aktivitet.

Ut på gatorna!

Inga kommentarer: