11 juni 2006

Har alliansen somnat?

Efter en inledning med buller och bång så verkar den borgerliga alliansen ha somnat in. Det oroar Svenska Dagbladets redaktör PJ Anders Linder.

"I fredagens SvD skrev vi kritiskt om Alliansens gemensamma hemsida. Den fungerar i bästa fall som anslagstavla och arkiv - och i torsdags eftermiddag var allt material på framskjuten plats föråldrat. I några fall bara en dryg vecka, i ett fall flera månader. Efter artikeln har det gjorts några kosmetiska justeringar, men nyhetslänken leder inte dit den ska och krönikan är fortfarande från 30 januari. Går man in på de lokala alliansernas hemsidor är det färskaste materialet i något fall från hösten 2004! Allvarligt talat, vore det inte läge att höja ambitionsnivån? Bildandet av Alliansen har givit de borgerliga en helt ny möjlighet. I stället för den eviga borgerliga splittringen kan man få fokus på enighet och gemensamma ambitioner. Väljare, som ofta drar sig för att stödja ett bestämt parti, får chans att vara borgerlig i allmänhet och göra insatser för ett maktskifte utan att behöva välja bland de fyra. Hemsidan är den enda kontinuerliga gemensamma kanalen. Där borde vara världens liv, där både partister och vanliga medborgare deltar. Nu är den bara passivt administrerad. I den mån den speglar den allmänna stämningen i Alliansen är de borgerliga riktigt illa ute."

Det låter riktigt bra.

Likaså gör den politiske journalisten Göran Eriksson en söndagsanalys i samma tidning under rubriken "Alliansens möte med döden".

Han skriver att "vänsterblocket har gjort det omöjliga". I SvD/Sifos mätning i december ledde alliansen med 7,9 procentenheter. I maj ligger den borgerliga alliansen en procentenhet efter.

Trots att den borgerliga alliansen fått mer positiv publicitet än regeringen under våren så går det bättre för vänsterblocket i opinionen.

"Nu ligger den borgerliga sitt i båten-strategin i ruiner. Hittar man ingen ny riskerar alliansen att möta döden den 17 september", skriver Göran Eriksson i Söndagsanalysen i SvD.

Inga kommentarer: