14 maj 2006

Värdig minneshögtid

Det hölls en värdig minneshögtid vid Spanienkämparnas monument La Mano på Katarinavägen i Stockholm i dag. Några hundra personer slöt upp för att lyssna till vänsterpartiets ordförande Lars Ohly, Karin Nordlander vars man satt i Ådalens strejkkommitté, Ann-Mari Storck, dotter till kommunistpartiets dåvarande ordförande Hugo Sillén. Regissören Richard Turpin framförde Erik Blombergs berömda dikt om Ådalsoffren. Jan Hammarlund och Kaya Ålander sjöng. Vänsterpartiets blåsorkester framförde bland annat Treffenbergkadriljen, Die Moorsoldaten och Internationalen. I publiken syntes tidigare vänsterledaren C-H Hermansson.

Lars Ohly lyfte i sitt anförande fram vikten av enhet i arbetarrörelsen. Det stod i bjärt kontrast till arrangemanget vid monumentet i Lunde som kidnappats av socialdemokraterna. Ohly konstaterade att de frågor som arbetarna i Ådalen kämpade för är högst aktuella. Nu som då försöker kapitalet sänka löner och försämra arbetsrätten. Innebörden i maningen "Glöm dem aldrig!" betyder att vi värnar om enhet inom arbetarrörelsen i kampen i dag.

Ett uttalande antogs mot riksdagsbeslutet i veckan att åter låta svensk militär användas till polisiära insatser, dvs just det som skedde i Ådalen 1931:

"Arbetarrörelsen har hittills slagit vakt om den ordning som förhindrar militära insatser vid civila opinionsyttringar. Nu förenar sig den socialdemokratiska ledningen med den borgerlighet som en gång sände militären mot strejkande arbetare. Det är ett brott mot arbetarrörelsens demokratiska värderingar och en skymf mot de kamrater som fick offra livet. Detta svek gör att ledande socialdemokrater idag inte kan delta i en för arbetarrörelsen gemensam manifestation för att hylla de dödade kamraternas minne."

Inga kommentarer: