11 maj 2006

Reinfeldt förlorade

Kvällens debatt i SVT mellan Göran Persson och Fredrik Reinfeldt blev en smärre katastrof för den senare. Reinfeldt lyckades inte få träff på Persson i en enda fråga. Mot slutet av debatten såg han påtagligt tagen ut. Argumenten räckte inte.

Det blev tydligt att Reinfeldt vill genomföra stora skattesänkningar på småföretagens bekostnad, på de arbetslösas, pensionärernas och de sjukas bekostnad. Inte på någon punkt lyckades han få fram att en röst på den borgerliga alliansen skulle göra livet bättre för någon.

Valforskaren Sören Holmberg i Göteborg gjorde nyligen bedömningen att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet kan ha en "nerförsbacke" inför valet. Det kan möjligen vara sant. Alliansen har haft ett opinionsmässigt försprång under en förvånansvärt lång period. Detta försprång är nu utraderat.

Debatten i kväll blev saklig och sansad och gav väljarna "klara besked", som Aktuellts Mats Knutsson säger. För en gångs skull diskuterades politik. Det ger ytterligare skjuts i den borgerliga alliansens utförsbacke.

Inga kommentarer: