26 maj 2006

Public service

Det är inte en slump att den tillfälliga anställningen av Petter Nilsson som vann Toppkandidaterna får respass innan han ens börjat. Nilsson skulle ha ett slags rådgivande funktion för programutvecklarna på SVT. För att han är en sån "spännande" person.

Det finns rätt många ungdomar som kunde anställas på SVT med det kriteriet. Det visar bara hur mossigt det tänks emellanåt i public service-bolaget och hur långt från verkligheten programutvecklarna befinner sig.

Det finns dragning hos public service till "underhållning" av ett slag som gör att utbudet blir svår att skilja från reklamkanalernas. Det är att inte ta uppdraget på allvar och att inte ha kontakt med verkligheten.

"Osynliga partiet" som Petter Nilsson skänkte en del av vinnarpengarna till är naturligtvis inte osynligt, i så fall skulle han ju inte veta vem han ska skicka pengarna till. Det intressanta är att fenomenet, som vi sett vid otaliga gatukravaller, där vandaliseringen tycks vara den primära politiska agendan, betraktas som "vänster". Det är ett i själva verket ett småborgerligt agerande som spelar högern i händerna.

Det vet naturligtvis centerungdomarnas ledare Fredrik Federley när han går till attack mot SVT. Det märkliga som sker är att Federley genom att få framträda i ett annat public service-bolag, Sveriges Radio, lyckas få SVT att backa.

Det hela är betänkligt på flera sätt. Det allvarligaste är att SVT snabbt ger efter för politiska påtryckningar. Det andra är att SVT:s programutvecklare tycks vara i desperat behov av idéer och kunskaper om samhället av i dag. Det tredje är att public service lever upp så dåligt till själva grundtanken med verksamheten att den kan ifrågasättas från både höger och vänster.

Högern har alltid hävdat – med visst stöd från medieforskare tidigare – att public service är mer "rött" än samhället i övrigt. I själva verket skulle förmodligen en grundligare undersökning i dag visa att till exempel miljöpartiet, som kan tänka sig att samarbeta åt både höger och vänster och därmed inte kan betraktas som någon genuin vänster, får oförtjänt stor publicitet utifrån opinionsläget och väljarstödet på grund av att public service saknar självförtroende. Det är mest bekvämt att lägga sig i politikens mittzon.

Högerkrafterna vill se över hela grundidén med public service. Petter-fallet visar dess värre att public service kan tänka sig att agera utifrån den herre som utfodrar dem.

Borgerligheten i dagens Sverige, inte minst centern som genom tidningsförsäljningar skaffat sig kassaklirr att användas i valpropagandan, vill i rask takt förändra samhällsdebatten mot den allt mer svarta sörja som finns fläckvis i EU redan nu. När grönt möter blått blir det brunt.

Det borde SVT spegla.

5 kommentarer:

Undertecknamn sa...

"Det är ett i själva verket ett småborgerligt agerande som spelar högern i händerna."

- Kan man skriva sånt där utan att framstå som en mossig gammal errare är frågan. Ska du dissa något rejält så sätt dig in i frågan istället för att mer eller mindre citera ur marxist-leninistisk ordbok.

Anonym sa...

En kontring.
Manuell trackback

Gustav Lundblad sa...

Vad menar du med att blått och grönt blir brunt?!

Röda raketer sa...

"Kan man skriva sånt där utan att framstå som en mossig gammal errare är frågan."

Vi är inte errare. Man behöver inte vara errare för att konstatera att anarkismen är en småborgerlig rörelse, att den skadar arbetarrörelsen och med sina aktuella aktioner gynnar borgerligheten inför höstens val.

Undertecknamn sa...

raketen:
1. Det är inte anarkister som ligger bakom ( ), det är kommunister.

2. Klasskampen skadas inte av att man visar dess konfrontativa sida, du måste se dynamiken mellan teori - praktik. Det ( ) sysslar med idag är precis vad SSU borde göra med inte vågar då dom är för bundna av sitt moderpartis syn på att den högsta formen av demokrati uppnås genom reform och inte genom stenhård klasskamp.Det är grundläggande Marxism och tidig socialdemokrati.

3. Om ett par glaskrossningar är det får bägaren att rinna över så börjar jag undra om det verkligen är en röd regering vi behöver för att ställa allt till rätta.
Nej men skämt och sido,Socialdemokraterna förtjänar inte att vinna valet men vi förtjänar inte en borglig regering.