04 maj 2006

En farlig öppning?

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt kritiserar det svenska beslutet att ge den palestinske flyktingministern och Hamasföreträdaren Atef Adwan visum till Sverige:

- Detta är ett Hamas som världssamfundet nu försöker lägga press på att överge sin idé om att man kan använda våld som arbetsmetod och att de tycker att grannstaten Israel ska utplånas och att de inte hedrar ingångna avtal. Jag tror att det är väldigt viktigt att den press som världssamfundet kan lägga på Hamas får dem att ändra synen på detta.

- Det farligaste är då att ge dem ingångar, öppna dörrar, som gör att de kan komma förbi det och tro att de kan fortsätta ha sin syn för de kan ändå upprätta förbindelser med andra länder, säger Fredrik Reinfeldt till Ekot.

Det är en intressant argumentation. Sverige ska inte släppa in Hamasföreträdare för att de inte tar avstånd från våld som arbetsmetod och vill utplåna Israel.

När det gäller palestiniernas motpart använder Reinfeldt inte samma argument. Israel tar inte heller avstånd från våld som arbetsmetod. Israeliska regeringar har i ord och handling sökt utplåna palestinierna och varje försök till palestinsk statsbildning. Betyder det att Reinfeldt inte heller vill ge viseringar till israeliska företrädare? Oh nej! För Israel gäller en annan måttstock. Israel som i åratal struntat i resolutioner från FN:s säkerhetsråd, som öppet använder attackhelikoptrar för att mörda palestinska företrädare har Reinfeldt inga som helst synpunkter på.

Reinfeldts inställning kan inte på något sätt medverka till en fredlig utveckling i Mellanöstern. Hans inställning innebär ett fortsatt bugande och fjäskande för USA:s utrikespolitik och blundande för Israels krigspolitik. Den betyder slutet för en självständig svensk utrikespolitik.

Reinfeldts, USA:s och EU:s inställning till Hamas börjar te sig allt mer absurd. Först krävde George Bush ett nytt palestinskt ledarskap i stället för Arafat och demokrati. Efter det att palestinierna genomfört ett demokratiskt klanderfritt val fick Hamas majoritet.

Efter detta försöker USA och EU göra allt för att tillintetgöra resultatet av palestiniernas demokratiska val. Det blir för det palestinska folket ännu ett bevis på att demokrati i västlig tappning bara betyder att västvänliga företrädare får väljas.

Röda raketer sympatiserar varken med Hamas eller den israeliska regeringen. Men vi anser att båda parter är legitima företrädare för var sin sida i konflikten. Och om omvärlden vill bidra till en fredlig utveckling bör den kräva att båda sidor erkänner varandra och börjar förhandla.

Att Sverige nu ger visum till en företrädare för Hamas är ett steg i rätt riktning. Ett ännu bättre steg vore om regeringens företrädare också inledde en dialog med Hamas – på samma sätt som den för en dialog med den israeliska regeringen.

Inga kommentarer: