02 maj 2006

1 maj Stockholm

Polisen inleder dagens arbete vid de spanienfrivilligas monument La Mano på Katarinavägen. Det är en massiv uppladdning med kravallsköldar och hjälmar. Någon i församlingen tror att det beror på hot från högerextremister. Men när anarkistgänget drar sig iväg följer polisen efter dem och lämnar hyllningen till spanienkämparna oskyddad.


Det är i år 70 år sedan det spanska inbördeskriget startade. 500 svenskar reste ner till Spanien för att försvara den demokratiskt valda regeringen mot fascisternas angrepp. En tredjedel av svenskarna stupade i kampen för den spanska demokratin. De flesta av dem kommunister.

Felicia Ohly höll tal från Ung vänster.


På Medborgarplatsen var det mycket folk som samlats till vänsterpartiets första majtåg. Enligt uppgift Sveriges största med 7000 deltagare.


Vänsterpartiets tidigare ordförande Lars Werner i samspråk med Norrskensflammans legendariske chefredaktör Alf Lövenborg. Alf hade rest ner till Stockholm från Luleå för att visa sin solidaritet med vänsterpartiet efter de angrepp som partiet och dess ordförande Lars Ohly utsatts för på senare tid:

- Inget annat parti i Sverige har utsatts för så infama angrepp, sa Lövenborg.

I Kungsträdgården framträdde Ulf Brandt, fackförbundet SEKO:s ordförande i Stockholm, Ung vänsters ordförande Ida Gabrielsson och Lars Ohly. Talen blandades med kulturinslag. Bland annat ordkonstnären Daniel Boyacioglu och vänsterpartiets blåsorkester.


En nöjd Lars Ohly efter en lyckad manifestation. Hans tal kan avlyssnas här.

3 kommentarer:

Unknown sa...

...och så greps 140 personer som sabbade halva Sveavägen...

Röda raketer sa...

Och det var ju också i stort sett det enda man fick veta genom Stockholmstidningarnas bevakning. Vi ville visa lite av det andra som hände också och som tusentals och åter tusentals människor deltog i.

Anonym sa...

Kul att få se nyheter som andra media glömt.