28 april 2006

Sveket mot muslimerna

Svenska journalister har upptäckt muslimerna efter Uppdrag granskning i SVT tidigare i veckan. Programmet var mycket belysande då det gäller det negativa inflytande de ärkekonservativa saudierna har utövat med sina pengar bland muslimer i Sverige. Det som aldrig sades i programmet är att det saudiska inflytandet ingalunda är nytt.

Det har utövats i över 20 år. Först som något slags religiös väckelserörelse som syftade till att ge muslimer som flyttat till Sverige dåligt samvete för att de levde alltför sekulärt.

Kvinnor började ta på sig huvuddukar (många för att i efterhand täcka ännu mer av sina kroppar), i skolorna skulle barnen inte få delta i musik- och idrottslektioner (flickor och pojkar ska inte "svimma" tillsammans som en företrädare för ett muslimskt trossamfund uttryckte det i Studio Ett i dag).

När de wahabit-inspirerade nyfrälsta inte fick gehör för sina krav blev lösningen friskolor, vilket drevs fram med imamernas godkännande men inte följde den svenska läroplanen.

Att svenskarna inte släppt in muslimerna i den svenska samhällsgemenskapen är ett svek som öppnat för den här utvecklingen. Nu är det alltså dags att förfäras över resultatet. När invandrare från muslimska länder utestängts från det svenska samhället på flera sätt, till exempel inte fått jobb för att de har fel namn, har de muslimska fundamentalisterna utgjort ett alternativ.

Naturligtvis kommer dessa extremyttringar inte att gälla för merparten av muslimerna i Sverige. Men muslimer vill som alla andra ha jobb och kunna leva ett värdigt liv.

Samhället har helt fråntagit sig allt ansvar när man påstår att muslimer frivilligt skulle söka sig till vissa förortsortsområden. De har slussats dit för att inte vara förargelseväckande för människor i "finare" miljöer.
Det svenska samhällets flata, fega och omänskliga attityd belystes i Uppdrag granskning när de visade att somaliska ungdomar som tar initiativ som kunde leda till integration inte får några kommunala bidrag. De bidragen går i stället till organisationer som kontrolleras av muslimska extremiströrelser, åtminstone i Göteborgsområdet där programmet var inspelat.

Integrationsverkets chef Andreas Carlgren hävdar att Sverige är ett föregångsland när det gäller att ge invandrare sysselsättning.

Vad är det för dumheter en myndighetschef tillåts skriva på DN Debatt? Carlgren låtsas att brittiska myndigheter hör av sig till honom för att få hjälp och råd, för "ni ligger längst fram". Uppenbarligen har Carlgren inte nåtts av budskapet att somalier flyttar från Sverige till Storbritannien därför att det är lättare att skaffa sig en utkomst där. Kanske är det därför som brittiska myndigheter hör av sig. Utflyttade somalier säger rentav att de i Storbritannien inte möter rasistiska attityder - till skillnad från i Sverige.

Det är dags att granska den självgoda svenska självbilden som odlas inte minst på myndighetsnivå. För dessa tjänstemän rekommenderar vi bättre kontakt med verkligheten, så att rapporterna i fortsättningen inte blir så konstiga.

4 kommentarer:

Röda raketer sa...

Det finns några ytterligare faktorer som naturligtvis spelar roll.
Den muslimska fundamentalismens frammarsch sammanfaller med de socialistiska ländernas sammanbrott. Under lång tid var socialismen ett viktigt alternativ i den muslimska världen. Efter Sovjetunionens fall försvagades den rörelsen som ett alternativ.
I dess ställe växte sig fundamentalismen stark.
Delvis med pengar från USA som understött extremistiska muslimska rörelser i kampen mot Sovjet i Afganistan.

CV sa...

Det finns många aspekter på det och muslimer är inte en enhetlig grupp heller. Det är bra att det börjar rapporteras mer och visas på i medier, att muslimer är inte en enda grupp.
Precis som invandrare inte heller är en grupp.
Att många människor lever segregerade i Sverige och att arbetslösheten är hög i många grupper är ett stort problem.
Men det är inte sant att integrationen gått bättre i Storbritannien. Inte på något vis.
RS
kulturbloggen.com

Röda raketer sa...

En enkel sökning på nätet visar många artiklar och statistik när det gäller somalier som flyttar från Sverige till Stobritannien för att få jobb.
Se till exempel Dagens eko:
http://sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=819049

Anonym sa...

Japp, Somalier och andra flyttar till England för att få jobb. Arbetslösheten är en bråkdel där mot Sverige. Att de får jobb kanske mer beror på (avsaknad av...) arbetsmarknadspolitik i England än rasism i Sverige. Det är nämligen inte bara invandrare som får jobb i England, utan de som vill.