05 mars 2006

Inför 8 mars

Den 8 mars och internationella kvinnodagen närmar sig. Då är det dags att påminna om hur det kommer sig att vi uppmärksammar denna dag med olika typer av aktiviteter.
En av förgrundsgestalterna i den tyska arbetarrörelsen, Clara Zetkin (1857-1933), föreslog på den andra internationella socialistiska kvinnokonferensen i Köpenhamn den 27 augusti 1910 att införa en årligen återkommande internationell kvinnodag. (Bilden: Clara Zetkin och Rosa Luxemburg 1910.) Syftet var att fokusera på flerfaldig utsugning och förtryck av kvinnorna. Teman var kvinnors likaberättigande, kvinnlig rösträtt och kamp mot det imperialistiska kriget.
Kvinnodagen firades första gången den 19 mars 1911 i Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz och USA. Miljontals kvinnor deltog i arrangemangen.

Parollerna var:

Mot det imperialistiska kriget

Arbetarskyddslag

Rösträtt åt kvinnorna

Lika lön för lika arbete

Åtta timmars arbetsdag

Utbyggd barn- och mödravård

Fastställande av minimilöner.

Fram till 1921 firades den internationella kvinnokampdagen på olika datum. Då beslutade den andra internationella kommunistiska kvinnokonferensen i Moskva att kvinnodagen skulle firas den 8 mars. Att man valde just detta datum berodde på att man ville erinra om den stora strejken bland kvinnliga textilarbetare som hade ägt rum i Petersburg, Ryssland 1917 och utgjort startskottet för den ryska februarirevolutionen.

Dessutom hade det varit textilarbetarstrejker i New York den 8 mars 1857 och 1908.

Inga kommentarer: