05 februari 2006

Money talks

Det handlade mycket om Kina när Jacob Wallenberg var gäst i Ekots lördagsintervju. Föga förvånande hade han inga moraliska bryderier kring brist på mänskliga rättigheter och för svenskar självklara krav i arbetslivet, som till exempel en lön som går att leva på och arbetarskydd.

Wallenbergarna är ju inte precis kända som föregångsmän på den fronten här hemma heller. Nu ska vi i stället låta oss inspireras av de arbetsamma kineserna. Om vi inte hänger med nu och ger oss in på den växande kinesiska marknaden kommer det att gå illa. Dessutom bryr sig svenskarna inte om var varorna de konsumerar är tillverkade, huvudsaken är att de är prisvärda. Och när Wallenbergimperiet får en fot in på den kinesiska marknaden, så får kineserna demokrati på köpet, resonerade Wallenberg.

När statsminister Göran Persson för ett antal år sedan besökte Kina och beskrev landet som stabilt gick borgerligheten, med folkpartiet i spetsen, i taket över att han inte påtalade demokratiska brister.
Nu ser vi med spänning fram emot vilken effekt Wallenbergs uttalanden ska få på Lars Leijonborg.

Mot slutet gick intervjun över till den svenska valrörelsen, där Ericssonchefen Carl-Henrik Svanberg varit tidigt ute och förordat ett regimskifte. Att Persson svarat att han gärna skulle ta upp diskussionen om den graderade rösträtten för aktier, en grundbult för Wallenbergsfärens makt i det svenska näringslivet, upplevde Wallenberg som hotfullt. Det här är inte en fri debatt, tyckte Wallenberg - dock utan att göra någon återkoppling till debattklimatet i Kina.

Centerpartiet, som numera är Sveriges mesta högerparti i riksdagen, KU-anmäler för övrigt Göran Persson för hans uttalande.

Wallenberg ville inte avslöja hur han tänker rösta, men det framgick att hans röst inte kommer att gå till ett alternativ som bygger på stöd från vänsterpartiet och miljöpartiet.

Man blir onekligen nyfiken. Kommer Wallenberg att lägga sin röst på "det nya arbetarpartiet" eller satsar han på att Leijonborg gör en ny kovändning och blir Kinakramare?

Inga kommentarer: