26 februari 2006

Amerikanska kommunister

En bit ifrån skyskrapsdjungeln på Manhattan i New York ligger 23e gatan. Den är bland annat känd för Chelsea hotel som ligger där. På adressen 222 West 23rd Street.

Chelsea hotel har genom åren haft många prominenta gäster. Leonard Cohen sjunger om hotellet i ett par av sina sånger. Bob Dylan har bott där.

På andra sidan gatan finns en annan berömd byggnad med adressen 235 West 23rd Street. Här ligger det amerikanska kommunistpartiets högkvarter.
Lee Dlugin, som är vice ordförande i partiet, tar emot på kontoret. I bakgrunden en tavla med den kände svarta aktivisten Angela Davis som ställt upp som vice presidentkandidat för USA:s kommunistparti. Presidentkandidat var då den legendariske Gus Hall som dog för några år sedan. Hall hette egentligen Arvo Gustav Hallberg och var son till finländska invandrare. Han ledde partiet under många år och fick för det utstå mycket spott och spe. Men Gus Hall höll alltid fast. Han sviktade aldrig. Något som för övrigt kännetecknar hela detta parti.
USA:s kommunistiska parti, CPUSA, grundades av journalisten John Reed 1919. Filmen Reds om John Reeds spännande liv med Warren Beatty, Diane Keaton och Jack Nicholson kom 1981. Den vann flera Oscars.

Trots en många gånger hätsk antikommunism har partiet överlevt. Under en period på 1950-talet satt hela partiledningen i fängelse.

Trots att partiet är litet och under hela sin historia fått utstå förföljelse och trakasserier från regeringen och FBI fortsätter det envist att verka. Ett bildspel om partiets historia kan beskådas här.

Vid manifestationer, som denna, säljs partitidningen People's Weekly World. Tidningen har bytt namn några gånger. Från början hette den Daily Worker och hade kända medarbetare som sångaren Woody Guthrie och författaren Howard Fast.

En glad läsare av de amerikanska kommunisternas tidning under en manifestation framför centrala postkontoret i New York.

-------
Tidigare inlägg om USA:s vänster:
Jazzmusiker stöder vänstern
Woody Guthrie och privategendomen
Belafonte talking
Paul Robeson - sångare, skådespelare, aktivist

Inga kommentarer: