29 september 2007
Okristligt, Mats Odell!
Amerikanska kommunister 2
Författaren Upton Sinclair skrev 1906 sin berömda bok The Jungle (på svenska, Vildmarken) om detta område. Den handlar om litauiska immigranter som utnyttjas av en hänsynslös industri. Sinclairs beskrivning av de vidriga förhållandena i slakterierna upprörde dåtidens allmänhet till den grad att USA:s första livsmedelslagstiftning infördes redan samma år. Bertolt Brecht inspirerades av Sinclairs bok i pjäsen Heliga Johanna från slakthusen.
John Bachtell berättar att partiet haft det svårt under ett antal år. I början av 1990-talet splittrades partiet och en del kända medlemmar, som Angela Davis, bildade ett nytt parti. Men under nuvarande ordföranden Sam Webbs ledning har partiet öppnat sig och börjat växa igen. Sam Webbs analys av partiets roll och taktik diskuteras livligt just nu. Likaså hans skrift Reflections on Socialism.
John Bachtell är mycket optimistisk inför framtiden. Och det finns flera källor till det. Bland annat då det gäller de politiska styrkeförhållandena i representanthuset och senaten:
-Vi har analyserat motioner och omröstningar i den nuvarande amerikanska kongressen och kommit fram till att den är förvånansvärt radikal. Vi menar att det är den mest radikala kongressen sedan 1930-talet!
Och till detta har de amerikanska kommunisterna bidragit genom att stödja mer radikala kandidater i det demokratiska partiet.
Ett av de viktigaste framstegen på senare tid är de anställdas förstärkta rätt till facklig organisering, den så kallade Employee Free Choice Act. Fredsrörelsen har stärkts på senare tid och kongressen har tryckt på för att dra hem de amerikanska trupperna från Irak. Tidigare i år tvingades president Bush lägga in sitt veto mot kongressens beslut om en tidtabell för trupptillbakadragande.
Gång på gång tvingas nu president Bush lägga in veto mot beslut i den amerikanska kongressen. Så sent som idag läser vi i DN och SvD att Bush lägger in sitt veto mot en barnhälsolag som skulle garantera sjukvård till fattiga barn. Det är intressant att notera att 45 republikaner röstade med demokraterna och mot presidenten i denna fråga. De mer radikala strömningarna i amerikansk opinion tvingar även republikaner att rösta mer progressivt. Hälsovårdsprogrammet som Bush går emot skulle kosta 35 miljarder dollar. Samtidigt begär Bush 42 miljarder extra till Irakkriget.
Och över hela USA har man lyckats mobilisera massdemonstrationer för invandrares rättigheter på första maj. I Chicago har det varit flera hundra tusen deltagare i dessa demonstrationer. Det är värdigt den stad där första majdemonstrationerna föddes.
-------
Tidigare artikel om det amerikanska kommunistpartiet: Amerikanska kommunister.
28 september 2007
Borgerlighetens kris
Regeringen lägger fram sin höstbudget och hoppas på ökat stöd från folket.
Folket svarar med ökat stöd - till oppositionen.
Folk har förstått vad borgerlig politik går ut på.
Och tycker inte om den.
I augusti hade socialdemokraterna, vänstern och miljöpartiet stöd av 53,3 av väljarna mot 42,4 procent för de borgerliga. I september är skillnaden 56,0 procent mot 40,2.
Endast folkpartiet kan glädja sig åt en uppgång på de andra borgerliga partiernas bekostnad. Fackföreningsfientliga centerpartiet minskar tredje mätningen i rad. Moderaterna backar. Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren.
"En stor del av nedgången för de borgerliga partierna beror på att många som röstade på dem i valet i fjol nu är osäkra och inte vill ange något favoritparti", säger Synovates opinionsanalytiker Nicklas Källebring till DN.
Vi förstår dem. Vi har inte heller något favoritparti i denna regering.
27 september 2007
Impoppis
Om man har en tillräckligt impopulär borgerlig regering kan det gå ändå.
-------
Ali
26 september 2007
Tydlig vänsterpolitik ger framgång!
Ny pjäs om Joe Hill
Det är Teater Sláva från Huddinge som i samarbete med Pig Iron Theatre i Philadelphia sätter upp en soloföreställning om den revolutionäre arbetarlegenden.
"På scenen skapas, loopar, byggs och arras musiken som ackompanjerar Daniel Rudholm som med sång, häftiga animationer och texter berättar historien om sin farfarsfars öde i det nya landet som löper parallellt med det grymma öde som mötte Joe Hill.
Detta är historien om svensken Joseph Hillström som flyttade från Gävle till Amerika och om vaga minnen från en tid då arbetet var hårt och tron stark."
Det ska bli spännande att se. Premiär fredagen den 5 okt kl 19:00 i Tonsalen, Kyrkogårdsvägen 2, Huddinge Centrum.
22 september 2007
Kulturlördag
20 september 2007
Sjuk budget
Stigmatiseringen av människor som inte är fullt arbetsföra spränger alla gränser. Sjukskrivningar ska kunna bli en anledning till att bli avskedad. Budskapet är att de flesta sjuka är latmaskar som väljer att inte jobba. Vilket fog har regeringen egentligen för att säga att de flesta sjukskrivna är bluffmakare?
I finansdepartementet lär nu sitta fler nationalekonomer än i någon tidigare regering. Betyder detta att politikerna abdikerat? Varför inte i stället avsätta regeringen och tillsätta ett nationalråd av ekonomer som tar alla besluten. Men vad vore det? Jo, kapitalistisk diktatur.
Retoriken handlar om att regeringen vill ha "generösa system". Det betyder i verkligheten att regeringen generöst förser företagen med billig arbetskraft. Om människor som inte är fullt arbetsföra jagas ut i arbetslivet under ”de goda konjunkturerna”, så får de naturligtvis inte några topplöner. Det handlar om lönedumpning.
I Studio etts telefonväkteri hade finansminister Anders Borg egentligen inga svar på den inringande allmänhetens frågor. Det mest anmärkningsvärda svaret gav han till en cancersjuk kvinna. Han sa att det här inte kommer att gälla inom de närmaste 12 månaderna, vi ska hoppas att du blir frisk till dess!
När det gäller löften till pensionärer, däribland av regeringen godkända förtidspensionärer, blir Borg mycket vag. Strategin är klar, låt höginkomsttagarna få sitt nu, de andra kan vänta (till slutet av mandatperioden). Då kan det finnas nytt valfläsk att leverera inför nästa val.
Räkna noga, räkna örena, resten går till profitörerna, sjöng Joe Hill . Och det vill vi uppmana alla: Räkna noga och glöm inte bort summeringen till nästa val!
-------
DN
DN
DN
SvD
19 september 2007
Sänkta ambitioner även hos (s)?
Argumentet går ut på att om eleverna inte når målen eller bli trötta på skolan så ska vi sänka målen eller befria eleverna från skolan.
Varför inte fundera över orsakerna till att en del elever inte når målen eller blir trötta på skolan? Och sedan göra något åt orsakerna!
Vi läste nyligen på en blogg en formulering som känns väldigt riktig. Under rubriken "Vem har misslyckats med vad?" ställer Alesia Goncharik frågan "om det är eleverna som har misslyckats med skolan eller om det är skolan som har misslyckats med eleverna?"
Morgan ställer inte den frågan. Han har träffat elever på individuella programmet med "ögon som var fullständigt tomma". Detta problem vill Morgan lösa genom att låta dem slippa skolan och kraven. Ungefär som Inger Davidson som ville ge skoltrötta elever ett "friår".
Morgan kunde i stället ha ställt frågan: Hur hamnade de här? Sedan kunde han ha gjort något åt den saken.
-------
För en gångs skull instämmer vi till fullo i en moderat bloggares analys.
17 september 2007
Vänstern vann valet i Grekland
16 september 2007
Nya länkar!
På bilden syns medlemmar ur den amerikanska Abraham Lincoln-brigaden som tillsammans med frivilliga från hela världen kämpade för att försvara den spanska demokratiska republiken mot Franco, Hitler och Mussolini samtidigt som västländerna bedrev "non-interventionspolitik".
"Omöjligt" med jobbgaranti
Svenska Dagbladet refererar till alliansens inriktningsdokument för Stockholm i maj 2006. Där sägs att en jobbgaranti ska införas i Stockholm som innebär att "alla som idag är socialbidragsberoende" ska "garanteras arbete inom fem dagar."
Idag uttrycker sig socialborgarrådet Ulf Kristersson (m) på ett annat sätt:
- Att ordna ett jobb inom fem dagar, det är ju omöjligt!
På ledarsidan i samma tidning skriver PJ Anders Linder att "alliansregeringen talar jobb så att öronen blöder". Men vad nyttar det när man i verkligheten inte fixar de jobb man utlovat?
De enda jobb som tillkommit under det senaste året beror på en gynnsam konjunktur. Inte på regeringens insatser. Därför är det inte så konstigt att opinionsmätningarna pekar neråt för alliansen. I en stort uppslagen artikel i gårdagens DN vädrar många sitt missnöje med svikna löften.
Och i dagens tidningar kan vi läsa opinionsundersökningar från både Sifo och Synovate som visar att den borgerliga regeringen fortsätter att sakna stöd från en majoritet av svenskarna.
Grafik från dagens DN. DN vill i alla fall trösta sig med att alliansen trots en tydlig nedgång fortfarande behåller majoriteten i Stockholm. Därför blir rubriken på förstasidan: "Fortsatt borgerligt försprång".
15 september 2007
Forza Livorno!
08 september 2007
Mysteriet B. Traven
03 september 2007
Om opinionsbildande myndigheter
"En grundläggande princip i den svenska statsförvaltningen och demokratin är den om myndigheternas självständighet", skriver hon. "Idé- och opinionsarbetet bör åligga riksdag och regering och vara ett resultat av tolkningar av det underlag som myndigheterna levererat."
Hon hänvisade där till regeringsformens första kapitel (RF 1:9) som reglerar statskickets grunder:
"Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet." (lag 1976:871.)
Anna König Jerlmyr menar att det "funnits anledning att överväga om myndigheterna har blivit en del av partiernas verktyg i stället för att upprätthålla deras uppdrag som fristående ämbetsverk."
Av detta drar hon slutsatsen att det aldrig får vara myndighetens ansvar att bilda opinion för politikers idéer, "det ansvaret måste ligga på politiker". "I syfte att minimera risken att myndigheter används till skattefinansierad partipropaganda bör regeringen skyndsamt tillsätta en utredning som ser över om myndigheternas opinionsarbete de facto strider mot grundlagen."
Dagen därpå skriver Cecilia Widegren (m) en motion om "att stoppa myndigheters politiska opinionsbildande arbete". Hon konstaterar att "flera av de nya myndigheterna har tillsats för att regeringen försöker komma till rätta med misslyckanden inom andra områden". Ett exempel hon nämner är Forum för levande historia "som uppstod efter att historia slopats som kärnämne" i skolan.
Hon fortsätter: "Många nya myndigheter har dessutom fått ett otydligt uppdrag, och mycket verkar handla om opinionsskapande uppgifter. Det är olyckligt, då ansvaret för opinionsbildning i ett demokratiskt samhälle inte ska vara en statlig uppgift utan ligga hos enskilda människor, intresseorganisationer, partier, medier etc."
Folkpartiet skrev före valet en motion där partiet kritiserade myndigheter "vars primära uppgift är att bedriva opinionsbildning". Kristdemokraterna kritiserade att "förekomsten av de nya opinionsbildande myndigheterna bidrar till att göra rollfördelningen mellan folkvalda politiker å ena sidan och verkställande tjänstemän å den andra otydlig". Centerpartiet skrev att "statliga myndigheter generellt bör avhålla sig från opinionsbildande aktiviteter". Och vi skulle kunna fortsätta med många fler exempel.
Dessa yttranden kan onekligen ha gett allmänheten intrycket av att en borgerlig regering kommer att hålla en tydlig rågång mellan politik och myndigheters arbete. Men vad blev resultatet?
Den 21 december 2006 gav den borgerliga regeringen uppdrag till en av de kritiserade myndigheterna att bedriva opinionsbildning mot "kommunismens svarta historia", som kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth uttryckte det.
Om detta inte är att låta myndigheter bedriva opinionsbildande arbete, så förstår vi inte vad de borgerliga partierna menar med "opinionsbildande myndigheter".
Och resultatet av uppdraget kan vi nu skönja.
-------
Tidigare artiklar i ämnet:
McCarthyism i svensk tappning
Forum för statlig historieskrivning
-------
Ali påpekar mycket riktigt att minister Mats Odell yttrade sig mot "opinionsbildande myndigheter" till och med samma dag som regeringen gav sitt opinionsbildande uppdrag den 21 december 2006:
"Myndigheter har också i för stor utsträckning tillåtits bedriva opinionsbildning", lät Odell meddela.
02 september 2007
McCarthyism i svensk tappning
-------
Läs också Åsa Linderborgs artikel i Aftonbladet höromdagen. Och dagens Jinge!
”Vår ockupation är misslyckad”
I gårdagens SvD skrev en grupp amerikanska soldater från 82nd Airborne Division i Irak:
"USA har förlorat kontrollen och berövat irakierna deras värdighet. Vi har misslyckats att skapa säkerhet och ekonomisk trygghet. Fyra miljoner är på flykt inom och utom landet. Som ockupanter kan vi inte ens lita på de irakiska officerare och poliser vi själva utbildat. Vid operationens slut hatas vi troligen av alla."
01 september 2007
Filosofi & Politik
Turkiet och EU
Vem gynnas?
Det hela handlar om en teckning av profeten Muhammed som "rondellhund". Teckningen provocerar på två sätt. Dels finns inom stora delar av islam ett förbud mot att alls avporträttera profeten. Dels betraktas hundar som orena.
I debatten om dessa publiceringar hävdar en del att detta är en fråga om kamp för yttrandefriheten. Vilket är löjligt. Vi har i Sverige inget förbud mot att publicera dessa teckningar. Alltså finns det ingen ytterligare yttrandefrihet att vinna med publiceringen. Om det däremot funnits ett förbud hade publiceringen kunnat fylla detta syfte. Men så är alltså inte fallet.
Efter Jyllands-Postens publicering av Muhammed-teckningar för två år sedan blev reaktionerna våldsamma. Därför kunde man lätt förutse att en likartad publicering i Sverige skulle skapa liknande reaktioner. Och nu brinner svenska flaggor och dockor av Reinfeldt i Pakistan. Då undrar vi varför Lars Vilks och en rad svenska tidningar vill åstadkomma en sådan reaktion? Varför vill man öka motsättningarna mellan Sverige och muslimska länder? Varför vill man provocera muslimer?
Nerikes Allehandas chefredaktör Ulf Johansson är förvånad över den uppmärksamhet publiceringen har fått.
-Framför allt vilket gehör det fått ute i världen, säger han. Jag trodde inte heller att frågan var lika laddad här som i Danmark.
Detta låter allt för naivt för att vara trovärdigt.
Publiceringarna sker mot bakgrund av att flera västländer deltar i ockupationer och krig i muslimska länder. Likaså att muslimska flyktingar och invandrare i västländer lever i en underordnad ställning som minoriteter. Publiceringarna sker också mot bakgrund av att främlingsfientliga partier, som Sverigedemokraterna, gynnas av ökade motsättningar.
Dagens ledare i DN menar att Pakistan och Iran utnyttjar "de förmenta kränkningarna" "som en bricka i ett inrikespolitiskt spel, ett sätt att avleda befolkningens intresse från missförhållanden i det egna landet." Men att situationen utnyttjas inrikespolitiskt begränsas inte till Pakistan och Iran. Måhända kan publiceringarna spela samma roll här i Sverige.
Så, vem gynnas egentligen av publiceringen? Förutom Lars Vilks som blir lite mer känd än han var förut?