20 september 2007

Sjuk budget

Genom sin budget har regeringen i praktiken avskrivit möjligheten att vara sjuk. Ett samhälle som inte betraktar sjukskrivningar som något annat än en privat angelägenhet är ett omänskligt samhälle. En politik som leder till ett sådant samhälle är en omänsklig politik.

Stigmatiseringen av människor som inte är fullt arbetsföra spränger alla gränser. Sjukskrivningar ska kunna bli en anledning till att bli avskedad. Budskapet är att de flesta sjuka är latmaskar som väljer att inte jobba. Vilket fog har regeringen egentligen för att säga att de flesta sjukskrivna är bluffmakare?

I finansdepartementet lär nu sitta fler nationalekonomer än i någon tidigare regering. Betyder detta att politikerna abdikerat? Varför inte i stället avsätta regeringen och tillsätta ett nationalråd av ekonomer som tar alla besluten. Men vad vore det? Jo, kapitalistisk diktatur.

Retoriken handlar om att regeringen vill ha "generösa system". Det betyder i verkligheten att regeringen generöst förser företagen med billig arbetskraft. Om människor som inte är fullt arbetsföra jagas ut i arbetslivet under ”de goda konjunkturerna”, så får de naturligtvis inte några topplöner. Det handlar om lönedumpning.

I Studio etts telefonväkteri hade finansminister Anders Borg egentligen inga svar på den inringande allmänhetens frågor. Det mest anmärkningsvärda svaret gav han till en cancersjuk kvinna. Han sa att det här inte kommer att gälla inom de närmaste 12 månaderna, vi ska hoppas att du blir frisk till dess!

När det gäller löften till pensionärer, däribland av regeringen godkända förtidspensionärer, blir Borg mycket vag. Strategin är klar, låt höginkomsttagarna få sitt nu, de andra kan vänta (till slutet av mandatperioden). Då kan det finnas nytt valfläsk att leverera inför nästa val.

Räkna noga, räkna örena, resten går till profitörerna, sjöng Joe Hill . Och det vill vi uppmana alla: Räkna noga och glöm inte bort summeringen till nästa val!
-------
DN
DN
DN
SvD

1 kommentar:

Lasse Strömberg sa...

"Då kan det finnas nytt valfläsk att leverera inför nästa val."

Här träffar ni antagligen huvudet på spiken! Till och med den gamle moderaten K.G. Bergström i Rapport uttryckte samma sak. Man samlar i ladorna de närmaste åren för att kunna slänga ut ett köttben lagom till nästa valrörelse.

Att angripa de arbetslösa och sjuka är - sjukt. Sjuka ska ju enligt regeringen ha lägre ersättning, regeringen borde börja med sig själva!