02 september 2007

McCarthyism i svensk tappning

Överintendenten på den statliga myndigheten Forum för statlig historieskrivning Eskil Franck ska börja granska kommunismen. Det skriver han på SvD:s Brännpunkt idag. Uppdraget kommer från den borgerliga regeringen, vilket vi tidigare kommenterat.

Myndigheten ska framställa allehanda material som ska rikta sig till lärare och skolungdomar. Som om det inte redan fanns material för studium av kommunismens historia. Uppenbarligen litar inte regeringen på de professionella forskare som hela tiden producerar en strid ström av böcker i ämnet.

Eskil Franck berör den kritik som riktats mot svenska regeringen för att den, likt många diktaturstater, vill styra upp historieskrivningen så att den passar regimens agenda.

"Det har framförts att detta snarare borde skötas av forskare vid våra universitet och högskolor och av lärare i våra skolor", skriver han. Men avfärdar därefter kritiken med att staten aldrig kan "förhålla sig värderingsfri i grundläggande frågor som varje människas lika värde, okränkbarhet och rättigheter."

Detta är dock inget svar. Det visar snarare att det saknas hållbara argument för regeringens och överintendentens position. Det egentliga syftet med regeringens kampanj vill han uppenbarligen inte bekräfta, nämligen att regeringen vill indoktrinera Sveriges skolungdomar i antikommunistisk riktning. Och det är på det sättet kampanjen kommer att uppfattas av skolungdomarna. Därför kommer den förmodligen att motverka sitt syfte, vilket vi inte har något emot.
-------
På bilden den amerikanske senatorn Joseph McCarthy som också ville informera allmänheten om den röda faran. Han gav namn åt begreppet "McCarthyism". Läs gärna Wikipediaartikeln. Där finns hänvisningar till ett antal offer för den amerikanska antikommunismen.
-------
Läs också Åsa Linderborgs artikel i Aftonbladet höromdagen. Och dagens Jinge!

9 kommentarer:

noctivagus sa...

Att kalla information om förtryck McCathyism visar på en total brist på respekt för mänskligt värde. Du visar upp en sida som är lika hemsk som nazisterna för sanningen är att nationalsocialismen och komunismen står för större delen av massmorden i modern historia.

Röda raketer sa...

Du kanske skulle ta och läsa vår bloggning ordentligt innan du angriper den för vad som inte står där.

Vi har inget emot historisk information om vilket ämne som helst. Det vi vänder oss emot är statlig "information" på ett omdebatterat område och som har tydlig ideologisk bäring.

Vi tror att den forskning och publicering som sker från universitet och högskolor i hela världen är mer tillförlitlig än en borgerlig regering som vill upplysa allmänheten om vad den tycker om kommunismen.

Det är på förhand dömt att misslyckas.

Anonym sa...

Ja, kommunismen har väl aldrig skapat annat än välstånd och lyckliga medborgare.

Listan över arbetarnas paradis är lång, Sovjet, Nordkorea, Kuba m.fl.

Granskningen är väldigt onödig och troligtvis ett försök av den korrumperade borgerligheten att fabricera historien. Antar att det är nackdelen med demokratin.

En dag kanske vi kan se fram emot ett annat Sverige med stora parader på Valhallavägen inför en stelt vinkande Lars Ohly. Tanken värmer själen!

Anonym sa...

Alltid lika trevligt att höra om kommunister som försöker marginalisera de tiotals, om inte hundratals miljoner människor som föll offer för kommunismens utrensningar. Kanske för att de en dag hoppas kunna göra detsamma här? En SD-anhängare i ett koncentrationsläger är väl varje rödings våta dröm :)

Anonym sa...

Det är inte okej att den sittande regeringen väljer att upplysa människor i Sverige om kommunismens oerhörda brott mot mänskligheten, enligt Röda Raketer.

Men hur var det när den föregående regeringen satte igång med sin statliga "informationskampanj" om förintelsen och nazismen? Klagade Röda Raketer då? Nej, det skulle jag inte tro.

Vad baserar jag det antagandet på? Jo, Röda Raketer hyllar kommunismen oavsett dess skamlösa illdåd och miljontals dödsoffer.

Vad kallas detta förhållningssätt? DUBBELMORAL!

Jorma sa...

På tiden att man informerar ungdommar i vad kommunismen egentligen är med sin bruna historia med antisemitism,Gulag och alla brott emot mänskligheten som denna idelogi har fört med sig. Bra om dom får veta att Gurun Karl Marx var både antisemit och rasist:
Källa: http://www.samuelsiren.com/marx.php
http://susning.nu/Kommunismens_brott
http://homepage.mac.com/hakan_danielsson/folkmord.html

Röda raketer sa...

De borgerliga partierna motionerade i riksdagen vid ett flertal tillfällen före valet mot "opinionsbildande myndigheter".

Efter valet ger den borgerliga regeringen opionsbildande direktiv till våra myndigheter.

Det skorrar falskt.

Christoffer sa...

JAg undrar om de röda raketerna protesterade lika mycket då "Forum för statlig historieskrivning" (gullig strågubbe fresten) skulle informera om nationalsocialismens brot ?

Elelr klagas det bara för att ens egna ideologi är i siktlinjen ?

Lennart Regebro sa...

Att påminna om nazismens ord är bra. Att påminna om kommunismen mord är dåligt, enligt Röda Raketer.

Är nån förvånad?