08 september 2007

Mysteriet B. Traven

Vi vet inte hur många av er som läst böcker av författaren B. Traven? Flera finns på svenska. Den mest kända är kanske Sierra Madres skatt som filmades med Humphrey Bogart i huvudrollen 1948. Andra kända böcker är t ex De hängdas revolution, Bomullsplockarna och Diktatur.

Under många år trodde vi att B. Traven skulle uttalas på engelska, som 'Bii Trejven'. Vi visste aldrig vem han egentligen var förrän vi häromdagen hittade en film om författaren på nätet.

Nu vet vi mera. B. Traven ska uttalas mer tyskt. Hans historia är fortfarande delvis höljd i dunkel. Uppgifter förekommer om att han föddes i Chicago. Men det tycks nu uppenbart att han ursprungligen kom från Polen. Han deltog förmodligen i revolutionen i Bayern 1918-19. Och han fann till slut en tillflykt i Mexiko, som flera av hans böcker handlar om.

B. Traven tyckte om att gäcka sin omvärld. Han ville behålla anonymiteten. Endast orden skulle tala. Och orden sjuder av hat mot överheten och vrede över orättvisor som drabbar de fattiga. Inte minst Mexikos indianbefolkning.

Se en spännande film om mysteriet B. Traven!

Inga kommentarer: