04 mars 2006

Liberalt korståg

Det är ett tecken i tiden att liberalismen används som slagträ mot islam. Inte bara mot muslimska extremister, utan mot islam i dess helhet.

Liberala grupper, partier och politiker provocerar fram konfrontationer med den muslimska världen och muslimska invandrare i Europa – i frihetens namn.

Folkpartiet bjöd förra året in den holländske liberala politikern Ayaan Hirsi Ali och tilldelade henne sitt demokratipris. Expressen beskriver hennes uppfattning som svepande anklagelser. Tidningen ogillar att hon beskriver profeten Muhammed som pervers eller att islam inte är förenlig med demokrati.

"Det finns en uppgiven och islamfientlig underton här som riskerar att spela främlingsfientliga element i händerna. Islam är mörkret och västerlandet ljuset som inte har ett moln på sin himmel", skriver tidningen.

"Det vore olyckligt om det svenska folkpartiet okritiskt tar hennes budskap till sitt hjärta", skriver Expressen i samma ledare. Det finns mycket som tyder på att just detta har hänt.

Nästa exempel är den franske inrikesministern Nicolas Sarkozy, som i höstas provocerade fram kravaller i de invandrartäta förorterna, genom att kalla förortens befolkning för slödder.

Det tredje exemplet är liberala danska Jyllands-Postens nidbilder på profeten Muhammed. Återigen används goda liberala friheter för att försvara angrepp på en hel religion och dess utövare. Lars Leijonborg var inte sen att uttrycka sitt stöd.

Varför väljer liberaler en medvetet konfrontativ linje? Varför skapar man klyftor i våra samhällen mellan stora befolkningsgrupper? Vill man ha ett civilisationernas krig?

I dagens Svenska Dagbladet kritiserar den folkpartistiske riksdagsmannen Carl B Hamilton EU:s utrikesministrars uttalande som beklagar konsekvenserna av Jyllands-Postens publicering. Hamilton ondgör sig särskilt över ministrarnas formulering att "ömsesidig tolerans och respekt är universella värden som vi alla bör ansluta oss till".

"Men här är det inte fråga om för eller emot vanlig hygglighet, eller att människor skall vara snälla mot varandra", skriver Hamilton och fortsätter:

"Tvärtom är det viktigt att vi inte i missriktad tolerans snällt bejakar religiöst etiketterade övertygelser (framförda med eller utan våld), kvasivetenskapliga utsagor, fördomar, eller att vi tolererar sedvänjor i andra kultursfärer, vare sig det gäller hedersmord, kristet bigotteri, könsstympning, homofobi, el dyl."

På vilket sätt dessa företeelser bekämpas genom publiceringen i Jyllands-Posten är en gåta.

Just nu framför Pia Kjaersgaard från Dansk folkeparti ungefär samma argument i Dagens ekos lördagsintervju.
-------
Tidigare inlägg i ämnet på Röda raketer:
Feg provokation, 15/1 2006.
Enspråkigt, 25/1 2006.
Danska profiter, 30/1 2006.
Danmark fick backa, 30/1 2006.
En dansk tecknare, 31/1 2006.
Så skapas förtroende, 31/1 2006.
Hjärtat i en hjärtlös värld, 1/2 2006.
Arabisk satir, 1/2 2006.
Danmark är en eländig historia, 3/2 2006.
Yttrandefrihet, 4/2 2006.
Diplomaten Leijonborg, 5/2 2006.
Arabisk satir 2 ,6/2 2006.
Långsemester, 9/2 2006.
Der Stürmer och yttrandefriheten, 11/2 2006.
Hjärtlös liberalism, 12/2 2006.
Karikatyrer och Abu Ghraib, 16/2 2006.

1 kommentar:

Röda raketer sa...

Kanske du borde läsa texten en gång till!
Eller menar du att islam och nazism är samma sak?
Vi tycker inte det.