25 januari 2006

Enspråkigt

Nederländerna och Danmark har på senare tid hamnat på samma nivå i invandringsfrågan. Men det finns skillnader mellan de två till ytan små länderna som ger anledning till ytterligare eftertanke. Nederländerna har till exempel en våldsammare kolonial historia än Danmark.

Nederländernas invandringsminister Rita Verdonk framförde enligt TT att endast nederländska ska talas på gatorna i Nederländerna. Hon talade på sitt liberala partis kongress förra helgen.
När hon skulle beskriva känslorna som numera infinner sig hos flanörerna i Nederländerna så sa hon att de kände sig "unheimisch", snarlikt tyskans unheimlich, som enligt TT inte har någon motsvarighet i nederländskan men betyder illa till mods.
- Jag vill införa en kod av samförstånd om vad vi som nederländare anser viktigt om man lever här, sade Verdonk.
Samma minister stod bakom det beramade avgiftsbelagda språk- och kulturprov som godkändes i parlamentet nyligen. Ett prov som alla infödda nederländare inte klarar.
Det tycks dock finnas sundare vätskor även inom den nederländska invandrarministerns parti.
- Jag tycker det här går för långt, sade Laetitia Griffith, finansminister i Amsterdam med 173 olika nationaliteter och cirka 24 miljoner besökande turister varje år.

2 kommentarer:

Fredrich Legnemark sa...

Käck, vettig och bra blog, känn dig länkad ;)

Röda raketer sa...

Tack! Se fanfaren!