30 januari 2006

Danska profiter

Muslimer behandlas illa i Danmark. I fjärran muslimskt land deltar Danmark i krig och ockupation. Det hindrar inte en rad danska företag att tjäna miljarder i andra muslimska länder.

Vi har tidigare kommenterat Jyllands-Postens provokation mot muslimer genom att uppmana tecknare att rita nidbilder av profeten Muhammed som tidningen sedan publicerat. Jyllands-Posten har försökt göra detta till en fråga om yttrandefrihet. Det är ett löjligt argument.

Den intressanta frågan är och förblir varför Jyllands-Posten valde att avbilda Muhammed, vilket tidningen vet uppfattas som en skymf av rättroende muslimer, och dessutom på ett sätt som tidningen förstod skulle uppfattas som kränkande.
Alltså, varför ville Jyllands-Posten kränka muslimer?
I yttrandefrihetens namn?

De spänningar som funnits mellan den muslimska världen och väst har vidgats genom USA:s krigs- och ockupationspolitik. Med benäget bistånd av den danska högerregeringen.
Hittills har resultatet blivit en förstärkning av konservativa krafter inom islam.

USA:s "spridande av demokrati" i Mellanöstern prövades i förra veckans val i Palestina. Den demokratiska principen, att majoritetens val ska respekteras, gällde inte för USA:s regering när folket röstade "fel". Nu ska det palestinska folket straffas med indragna bistånd. Det kommer säkert att fostra de muslimska folken till demokrati, the American way.

Det går lätt att tala luftigt om demokratiska och allmänmänskliga principer. Det har vi hört från många amerikanska presidenter – och danska regeringschefer för den delen. Men vi har också sett otaliga exempel på hur USA:s regeringar verkligen har agerat när dess intressen hotats. Då gäller inte längre några allmänmänskliga principer, utan kallt stål, bly, tortyr och bomber.

Det är mot denna bakgrund man måste se Jyllands-Postens provokation mot muslimer. Men för den danska högerregeringen kommer hoten mot de danska företagens profiter, genom köpbojkotter mot danska varor, att bli ett problem. Det snöda vinstintresset kommer förvisso att vara en god vägledning för Danmarks regering, än en gång.

8 kommentarer:

Kenneth Frisk sa...

Det är ganska kul att se hur opåläst du är i ämnet och ändå uttalar dig.

Det hela började med att man i Danmark skulle ge ut en barnbok om profeten Muhammed. Då visade det sig att ingen illustratör vågade illustrera denna, och ur detta publicerade Jyllands-Posten dessa bilder.

Den naturliga frågan till dig är; vilka fler än profeten Muhammed skall man inte få göra karikatyrer av ? Lenin, Mao, Marx, Persson ?

Röda raketer sa...

Det är synd att du inte meddelat statsminister Fogh Rasmussen och Jyllands Postens chefredaktör Carsten Juste dina insikter. Då kunde de ha använt dem i sina ursäkter.

Kenneth sa...

Du frågade retoriskt, "Den intressanta frågan är och förblir varför Jyllands-Posten valde att avbilda Muhammed,"

Jag svarade, eftersom du uppenbarligen inte kände till anledningen innan du uttalade dig.

Men verkligheten var tydligen inte intressant i sammanhanget när man kan dra slutsatser som att detta har något att göra med Danmarks medverkan i Irakkriget.

Beröm dock till dig för att du verkar vara den enda vänsterbloggaren som inte plockar bort ifrågasättanden i kommentarerna

Röda raketer sa...

Vi förespråkar en fri debatt, så länge den inte uppfattas personligt kränkande.

Den intressanta frågeställningen är inte barnboksbakgrunden, som vi väl känner till, utan mot vilken allmänt samhällelig bakgrund denna provokation sker.
Denna bakgrund har två kännetecken:
1. Danmarks negativa inställning till invandrare och det främlingsfientliga Dansk Folkepartis inflytande i dansk politik, en politik som riktar sig inte minst mot muslimer.
2. Danmark är ett krigförande land. Dansk trupp beinner sig i muslimska länder.

Detta är två välkända faktum som inte behöver diskuteras vidare.

Jyllands-Posten kände naturligtvis till den bakgrunden när den gjorde sitt val. Det valet har nu fått konsekvenser som Jyllands-Posten inte längre orkar hantera. Och vi noterar att det var frågan om danska profiter som fällde avgörandet.

Kenneth sa...

Eftersom dessa två faktum du nämner är totalt irrelevanta, och i det första fallet ett helt ovetenskapligt påstående (att danskar skulle vara mer främlingsfientliga än tex oss svenskar) så har de ingenting att göra med Jyllands Postens resonemang.

Ditt huvudsakliga fel är egentligen att du låter ett gäng idioter tala för såväl danmarks som världens muslimer.

Det var fö danmarks vänsterparti som först offentligt påpekade att detta påverkade exporten.

Röda raketer sa...

Tycker du att främlingsfientlighet är "irrelevant?
Tycker du verkligen att det är "irrelevant" att Danmark i denna stund deltar i krig och ockupation?
Det tycker nog inte de som utsätts för det.

Anonym sa...

Ja, eftersom protesterna emot bilderna inte handlar om främlingsfientlighet och Ja eftersom det inte finns någonsomhelst koppling mellan dessa bilder och avsättandet av Saddam Hussein.

Röda raketer sa...

Du kan naturligtvis tycka vad du vill om J-P:s provokation eller Danmarks deltagande i krig och ockupation.

Men att provokationen utfördes av en stor tidning i ett land där islamofobin växt på senare år och vars militär deltar i krig och ockupation mot ett muslimskt land, den kopplingen ser alla, utom möjligen du.