19 maj 2007

Simon Wiesenthal-centret protesterar mot Estlands regering

I dagens lördagsintervju med Estlands president Toomas Hendrik Ilves blev vi uppmärksammade på att Simon Wiesenthal-centret har protesterat mot flytten av den så kallade bronssoldaten i Tallinn.

I ett uttalande säger centrets Israelchef, doktor Efraim Zuroff, att flytten av monumentet "förminskar allvaret i förintelsen i Estland och förolämpar nazisternas offer i landet."

"Medan centret entydigt fördömer brott som begicks mot estländare av alla trosriktningar och nationaliteter under sovjetiskt styre, får man aldrig glömma att det var Röda armén som stoppade massmorden som begicks av nazisterna och deras lokala kollaboratörer på estnisk mark fram till sista dagen som Estland ockuperades av Nazi-Tyskland. Därför speglar regeringens flytt av monumentet från Tallinns centrum en beklaglig avsaknad av känslighet inför djupet i den nazistiska brottsligheten och är en förolämpning mot dess offer.

Detta är inte förvånande i ett land som har visat sig vara likgiltigt inför brott som begicks av estniska nazikollaboratörer. Inte en enda av dem har ställts till svars sedan Estland blev självständigt, medan ett flertal kommunister har dömts av lokala domstolar."

Estlands president Ilves blev märkbart irriterad när han ställdes inför detta uttalande.
-------
Tidigare texter om Estland:
Svenskt Näringslivs nya kampanj mot kommunismen
Monument
Estland och Ryssland, igen
Estlands sak är svår
I skydd av mörkret

1 kommentar:

Anonym sa...

Allvaret i 60 års sovjetisk ockupation ligger nog närmare en estländares hjärta än tyskarnas förintelse av judarna. När Simon Wiesenthal-centret ryter till mot estländarna visar de bara vad de egentligen anser icke-judar vara värda. Judarna räddades kanske av ryssarna, men estländara offrades och nu är det pay-back time.