19 maj 2007

Sverige är rött!

Synovate Temos senaste rapport visar att nästan hela Sverige skulle rösta rött om det var val idag. Vid valet i september förra året vann borgarna en knapp majoritet. Många marginalväljare var uppenbart trötta på Göran Persson och förfördes av alliansens locktoner.

Ett halvår senare känner de sig lurade och har gått tillbaka till det röda laget. Till och med i Stockholmsregionen där de borgerliga hade en stor majoritet på cirka 65-35 i valet är det idag jämvikt.
Framgångens vindar fladdrar redan i våra fanor!

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

"Framgångens vindar fladdrar redan i våra fanor!" Nja, det är väl lite väl optimistiskt, även om nuvarande regering åker ut vid nästa val? När alternativet till Fredrik R och hans vänner är en socialdemokrati som inte är så mycket bättre kan man fråga hur mycket rödare politiken kommer att bli. Med Mona S blir det möjligen en del snack, men inte så mycket verkstad - och definitivt inte så mycket som kan verka socialism. Eller har jag fel?

Bra blogg det här, förresten!

Röda raketer sa...

Tack för komplimangen!

Det kommer naturligtvis inte att bli socialism efter nästa val. Vi tror inte heller att det kommer att bedrivas den politik vi skulle vilja om vi fick önska fritt.

Men om s, v och mp bildar regering kommer det att drivas mindre av borgerlig politik. Det kommer att vara en regering som är mer känslig för stämningar bland vanligt folk. Det blir en regering som inte i första hand söker tillfredsställa de rika i Djursholm. Det blir en regering som kan påverkas i positiv riktning om vi är aktiva och skapar rörelse.

Det är definitivt ett bättre alternativ än dagens regering. Och även ett bättre alternativ än en mittenregering med socialdemokratisk medverkan.

Vi föredrar helt enkelt något som är bättre i stället för något som är sämre. Även om det inte är det bästa tänkbara. Vänsterrörelsen är tyvärr inte tillräckligt stark i dagens Sverige för att vi ska få det bästa tänkbara efter nästa val.

Bara lite bättre.

Anonym sa...

Vänster eller höger kommer inte att föra Sverige framåt. Jag saknar den småföretagaranda som finns runt omkring oss. Norge, Danmark, Island. Där frodas småföretag av alla de slag. Dessutom skriker de efter folk. Varför skriks det inte efter folk här? Nu när ekonomin går så bra enligt experterna?
Så länge Jantementaliteten råder kommer inget att hända här, oavsett vem som sitter vid makten. Låginkomsttagare kommer fortfarande att betala världens högsta skatt, och bli beroende av almosor ifrån de styrande.
De rika har sitt på det torra, och kommer alltid att ha oavsett vem som sitter vid rodret.
Att diskutera ersättningsnivåer är att göra som strutsen, stoppa huvudet i sanden för de verkliga utmaningarna.
Institutionsmentaliteten hämmar landet. Här görs det mesta upp bakom ridån. Löner och annat bestäms över våra huvuden. LO brummar lite grann imellanåt.
Mer kritiserande medelklass är vad som behövs. Inte tjänstemannavälde och en arbetarklass som knappt kan hålla huvudet ovanför vattenytan.
Vänster eller höger är ointressant i sammanhanget.

Björn Nilsson sa...

Det enda man kan säga säkert om småföretag är ... att de är små. Ett fåtal har en idé som bär sig - och kommer därmed ofta att slukas av kapitalstarka större företag. De flesta kommer aldrig att bidra till något ekonomiskt uppsving eftersom de saknar resurser för forskning och utveckling. Kanske de inte ens vill utvidga sig, utan är nöjda att skrota i sin lilla verkstad eller butik. Däremot kan småföretagen dölja arbetslöshet i form av F-skattesedelförsedda personer som knappast kan försörja sig. Och så lär F-skattesedel vara bra om man av skatteskäl vill blanda ihop firmans och de privata utgifterna ... .

Jag tror nog att vänstern skulle kunna bredda sin politiska repertoar genom att fundera lite mer på hur man hanterar just den här gruppen av "proletärföretagare".

Det var en debattartikel i Dagens Nyheter idag där tidigare centerpartistiske arbetsmarknadsministern Börje Höglund klagade över att bland annat småföretagare fått en snyting av den nya (deras nya?) regering:

"... de säger att de inte trodde det var sant när de fick höra att den sänkta arbetsgivaravgiften för deras del skulle slopas. Många av dem når inte avtalsenlig lön trots 50-60 timmars arbetsvecka. De har fått uppleva att partier som före valet talade sig varma för småföretag börjar med att ge dem ett kraftigt 'slag på käften'".

Ingen socialist kan väl vara förvånad över att en regering av Reinfelts typ blåser sina "minsta bröder". Lite mer förvånande är att vänstern inte kunnat göra mer politik av det här.