18 maj 2007

Body count


Med anledning av den estniska regeringens provokation mot sin ryska minoritet har en debatt om kommunismens historia blossat upp i Sverige. Svenskt Näringsliv startade en kampanj mot kommunismen, understödda av utrikesministern och främmande makt (Estlands och Lettlands regeringar).

Diverse bloggare har gjort gällande att "det råder ju ingen större tvekan om vad som har hänt i stora drag" under kommunismen. Svenskt Näringslivs frontorganisation UOK hävdar att "100 miljoner människor världen över ha fått sätta livet till på grund av kommunistiskt förtryck". Detta utan att hänvisa till några som helst bevis för något som helst. Vad är egentligen sanningen bakom de många miljonerna dödade?

Vi vet inte hela sanningen. Vi är inte forskare. Men vi läser en del forskning och kan konstatera att det råder en stor tvekan i forskarvärlden kring vad som är sant eller inte. För att inte säga förvirring.

Intressant nog bedrivs en hel del av den seriösa forskningen kring kommunismens historia i USA. Framförallt vid Yale University. De har under många år haft ett samarbete med ryska forskare och de har studerat och publicerat mängder av tidigare hemliga dokument.

I boken "The Road to Terror" publicerar och analyserar de en rad dokument från perioden 1932-1939. De konstaterar att "forskare länge debatterat det exakta antalet offer för terrorn på 1930-talet. Deras insatser har uppvisat en stor skillnad, ofta på flera miljoner, mellan höga och låga uppskattningar."

I brist på riktigt arkivmaterial har det oftast handlat om gissningar. Man har gjort uppskattningar grundade på folkräkningar, födelse- och dödstal, krig, svältkatastrofer med mera.

"Nu, när den sovjetiska hemliga polisens dokument för första gången är tillgängliga, kan vi begränsa uppskattningarnas omfattning", skriver forskarna vid Yale.

"De vanligaste publicerade uppskattningarna av det totala antalet arresterade under det sena trettiotalet har sträckt sig från Dimitrij Volkogonovs 3,5 miljoner till Robert Conquests 5-8 miljoner till Olga Shatunovskaijas närapå 20 miljoner. Det nya arkivmaterialet antyder att Volkogonov var närmast sanningen."

Forskarna vid Yale publicerar en sammanräkning från den hemliga polisen (GPU, OGPU och NKVD). Den visar att det totala antalet arresterade mellan 1921-1939 handlar om totalt 4 835 937 personer. Av dessa blev 3 009 138 dömda. 747 772 personer blev skjutna. 91 procent av dessa dödsdomar genomfördes under 1937-38.

Vi anser att en människas död är en människa för mycket. Vi vill inte på något sätt urskulda dödande av människor. Men vi anser att uppgifterna om antalet dödade i Sovjetunionen skiljer sig för mycket mellan vad kampanjmakare påstår och vad seriösa forskare anser rimligt. Vi kan inte underlåta att tro att detta har politiska syften. Det handlar inte om att man faktiskt vill veta.

Frågan är vad den svenska statliga historiemyndigheten avser att informera svenska folket om i detta fall? Kampanjmakarnas siffror eller forskarnas?
-------

5 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Om alla människoliv har samma värde har ”kommunismens-brott”-förespråkarna vissa problem så fort vi ställer exempelvis afrikanska och ryska lik bredvid varandra. Jag hittade en del hårresande uppgifter om engelsk framfart i Kenya och citerade dem i min blogg.(se nedan)

Det är nog så att den våldsnivå som kolonialister och imperialister har presterat ända in i vår tid är bra mycket värre än vad exempelvis hände under den tragiska perioden i Sovjet. Det är ingen ursäkt för svåra övergrepp där, men rätt skall vara rätt! Låt gärna folkpartisterna berätta varför i deras propaganda en afrikan är mindre värd än en ryss!

En uppgift som jag inte har källan till, men som skall komma från en officiell kongressutredning i USA 1916, talar om att över 600 000 människor dödades under USA:s krig på Filippinerna 1900-1910. Befolkningstalen är osäkra, men det var kanske 10 miljoner filippinare i slutet av 1800-talet – låt oss säga att fem procent av befolkningen dödades av USA-trupper. Jämfört med 750 000 dödade i sovjetiska utrensningar på en befolkning som var kanske tio gånger större är det illa nog, men ändå en repression som proportionellt var mindre i Sovjet.

Men ärligt talat tror jag inte siffrorna och lidandet de berättar om är intressanta för ”Forum för levande historia” och liknande figurer. Det är vad de kan användas till som räknas. Rått uttryckt: hur stora försämringar i Sverige kan man jaga fram genom att vifta med det röda terrorspöket när folk försöker sätta sig till motvärn? De försöker verka människovänner, men tänk på talet om de förtryckta kvinnorna i talibanernas Afghanistan – så fort USA:s flyg började bomba samma kvinnor dunstade intresset bort med rasande fart trots att förtrycket inte är mycket mindre idag. Just den där falskheten och opportunismen kanske går att vända mot våra liberala ”vänner”?

(not: titta gärna närmare på min artikel här:)
http://bjornbrum.blogspot.com/2007/04/engelsk-terror-i-afrika.html

Röda raketer sa...

Det är intressanta uppgifter du har på din blogg.

Det är uppenbart att det finns starka politiska krafter igång som vill skapa en ny syn på historien och en ny världsordning.

Allt för många vänsterdebattörer duckar i denna fråga, men vi tror att det är viktigt att skapa proportioner som stämmer överens med verkligheten.

Med vänlig hälsning
Röda raketer

Lennart Regebro sa...

Var det 20, 40 eller 200 miljoner som dog pga kommunism under 1900-talet? Bra fråga. Och det är såklart bra med mer forskning på området.

Men gör det nån egentlig skillnad? Är kommunism helt plötsligt OK, bara för att 20 miljoner dog?

Givetvis inte.

Röda raketer sa...

In din kommentar till Svenskt Näringslivs kampanj mot kommunismen skrev du att "det råder ju ingen större tvekan om vad som har hänt i stora drag".

Nu skriver du att osäkerheten kring hur många "som dog pga kommunism under 1900-talet" handlar om 1000 procent! Intressant om det inte råder någon "större tvekan om vad som hänt".

Forskarna vid Yale University anger siffran 747 772 personer fram till 1939. Om deras uppgifter stämmer blir osäkerheten mer än 2000 procent till.

Det finns därför anledning till viss försiktighet hos de som vill "upplysa" om "kommunismens brott".

Det krävs helt uppenbart ytterligare forskning.

Björn Nilsson sa...

Eftersom jag tycker det var otrevligt med dödsskjutningarna i Ådalen 1931 och sprängningen av Norrskensflamman 1940 kan jag väl få multiplicera antalet dödsoffer med 10 eller så? Bara för den goda sakens skull? - Men det går ju inte, för fakta där kan kontrolleras!

Ju svårare det är att kontrollera hur många människor som omkommit i krig, revolutioner och andra oroligheter, desto högre förlustsiffror tenderar att föras fram - om någon tror sig tjäna på det. Någonstans i Adam Hochschilds bok "Kung Leopolds vålnad" (läs den!)förekommer uppgiften att kanske tio miljoner människor dödades av rent affärsmässiga skäl i den så kallade Kongofristaten före första världskriget. Massor av folk dog eller lemlästades av den fria företagsamheten,det vet vi, men hur kan man ta fram helt trovärdiga och exakta siffror i ett land med usel administration och folkbokföring? Det gäller andra massutrotningar också: det påstås att befolkningen i Mexicodalen sjönk från 25 till en miljon efter den spanska erövringen, men hur kan man bevisa en sådan sak?

Vad det gäller vad som hände i Sovjet var vi i samma läge ända tills forskare från USA kom in i de ryska arkiven och gjorde det makrabra jobbet att räkna ner listorna på dödsdomar. De bevisade dödstalen föll radikalt. Samma sak gällde antalet fängslade människor. Kanske något liknande händer med Kina en dag?

Det här är ingen ursäkt för alla de övergrepp som verkligen skedde, och som skadade socialismen, men jag håller fast vid uppfattningen att den våldsammaste typen av kommunism under förra seklet var anti-kommunismen.