18 maj 2007

Pellegrino

These exiled years uppmärksammade nyligen en Leninstaty i Seattle, USA. Den har en intressant historia. När det gäller historieforskning i allmänhet så finns det en gemensam nämnare: Forskarna är inte överens. Vilket har en enkel förklaring: Bilden av historien spelar roll i nutidens politiska strider.

Inom EU diskuteras just nu att skapa en gemensam historiebok för skolelever i alla EU:s medlemsländer. Fördelen med en sådan historiebok är att vi kan skapa en gemensam bild. Nackdelen är att det blir de som för tillfället har makten som får skapa bilden.

I diktaturer är det normalt så att regeringen fattar beslut om vilken historiebild som ska spridas till elever i skolan. I en demokrati borde historiebilden vara en fråga för forskning och debatt.

Det är ju naturligtvis så att en forskare som gillar högerns mål framhäver fördelarna i det som högern åstadkommit. Inte nackdelarna. En vänsterinriktad forskare gör tvärtom. Därför bör frågan om historia överlåtas till forskning och debatt. Inte till regeringsbeslut.


När det gäller kommunistiska monument i USA vill vi vidarebefordra denna gravsten. Det går att hitta mycket på webben!
-------

2 kommentarer:

Pierre Gilly sa...

Svenska regeringen har i alla fall Forum för levande historia.

Johan Persson sa...

Roligt att ni uppmärksammar min blogg, även de mindre seriösa inläggen.