20 maj 2007

Case lost

Irakkriget har varit ett misslyckande från början till slut. Ingen vill längre ha det - utom möjligen den allt mer ensamme mannen i Vita huset och den nu avgående premiärministern på 10 Downing Street.

Det amerikanska folket vill att USA drar sig ur. Över hela USA syns allt oftare parollen: "Support our troops! Bring them home!" Det brittiska folket ville aldrig att man skulle ge sig in i kriget. Det irakiska folket vill att man lämnar landet.

När USA:s regering nyligen sökte en samordnare för kriget fick de leta länge. Flera tänkbara kandidater tackade nej. De vill inte riskera sin karriär för en förlorad sak. Case lost. Till slut tvingades Bush välja en man som motsätter sig att man skickar fler trupper till Irak.

Nu kommer uppgifter om att den tillträdande brittiske premiärministern Gordon Brown tänker dra Storbritannien ut ur Irak. Han riskerar därmed det "speciella förhållandet" (dvs. underdånigheten) till USA. Men i stället förväntas Brown stärka sin ställning hos det brittiska folket.

Blair kommer att gå till historien framförallt som mannen som drog England in i ett förlorat krig. På samma sätt kommer George W Bush att få ett solkat minne. Historien brukar på det sättet straffa krigiska ledare i folkets minne. Det är ju sällan vanligt folk vill ha krig.
-------
Sunday Telegraph

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag har inget förtroende vad jag läser i svensk media. Nyheterna är ofta bara önskedrömmar från vänster-journalister. Visst är det lätt bli trött på ett krig, så man kan förstå både amerikanska folket och UK-medborgarna att dom helst vill ta hem trupperna. Men jag tvivlar på att det kommer att ske.

Dessutom tvivlar jag på att svenska folket bryr sig heller. Dom visade ju inget intresse för Irak förrän USA och Allierade gick in Irak.

John Olsson