10 januari 2009

Israels säkerhetsproblem

De Qassam-raketer som Hamas skickar från Gaza in i Israel sägs vara huvudorsaken till Israels krig mot Gaza. Israels regering har ju "rätt att skydda sin befolkning", som det heter. I slutet av december 2008 hade dessa raketer dödat femton israeler sedan raketanfallen började år 2001.

Detta är naturligtvis tragiskt och vi kan förstå upprörda känslor bland israeler. Men vi kan inte se detta som ett rimligt motiv för att döda 800 människor i Gaza och skada 3300 på två veckor. Vi har tidigare föreslagit andra alternativ som mer effektivt skulle leda till fred och säkerhet.

Om den israeliska statsledningen på allvar ville skydda sin befolkning, så finns det andra problem som är större än raketbeskjutningen: Trafikolyckor på de israeliska vägarna.
Varje vecka dödas tiotals personer.
Under 2005 var det nära 17 000 trafikolyckor i Israel som orsakade skadade och döda. Nära 500 personer dödades på de israeliska vägarna det året. Och antalet olyckor ökar, enligt tidningen Israel Today.
Enligt uppgift har 29 585 personer dödats i trafiken sedan staten Israels grundande. Bara under månaden mars 2007 var israeler inblandade i 2 219 trafikolyckor, med 44 döda och 1 211 skadade. Ett tragiskt exempel beskrivs av bloggen Kumah.
Under de sju år som Qassam-raketerna har dödat femton israeler har cirka 3 500 israeler dött i trafikolyckor. Om Israels regering skulle satsa på att bygga bättre vägar, i stället för att satsa på krig, skulle den kunna rädda livet på mångdubbelt fler israeler.
-------
DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD
Tidigare artiklar:

6 kommentarer:

Christina W sa...

Jag försöker förstå varför det som händer faktiskt sker. Men jag förstår det inte.

Röda raketer sa...

Du är inte ensam. Vi är många som har svårt att förstå.

Anonym sa...

Så, om exempelvis organisationer baserade i Köpenhamnska "fristaden" Christiania började lobba in bombraketer över Skåne så vore det helt OK så länge de inte dödade fler några hundra om året?
Skulle svenska regeringens åtgärd vara att ålägga Trafiksäkerhetsverket att skynda på sitt nollvisionsarbete för att "neutralisera statistiken" eller göra något åt saken?

Herre jösses så cyniskt och världsfrånvänt - menar du med allvar att Israel skall tiga still medan det trillar ner i genomsnitt tre raketer om dagen sedan åtta år tillbaka. Att antalet dödsfall "bara är några om året" är tack vare skyddsrum och träning, men det betyder inte att södra Israels befolkning inte drives till vanvett.

Hamas och dess undersåtar skördar vad de sått...

Darn sa...

Var god och läs den här:

http://fuckisrael.wordpress.com/2009/01/10/americas-hidden-role-in-hamass-rise-to-power-3/

Och efter min egen åsikt om problemmet:

Skriven den 7 januari 2009
Enda vägen till varaktig fred: Totalt återlämnande av de ockuperade områdena i Palestina till FN- godkända gränser!

Israel har idag genom att bomba en skola där civila sökte skydd, en dansk fältsjukhus och otaliga civila bostäder öppnar dörren för alla slags vedergällningar mot sin egen befolkning. Det betyder att våldets spiral kommer att fortsätta och de barn som ser det kommer att bli framtidens krigare på båda sidor.

Den internationella opinionen kan inte acceptera något annat än en totalt tillbakadragande från alla de ockuperade områdena i Palestina till 48 eller 67 års gränser, skapande av en sammanhängande palestinsk stat och skapande av säkra gränser för båda stater för att på en gång på alla sätta slut för den 60 åriga slakten. Israel och palestinierna måste pressas ekonomisk och politisk genom allmänhetens bojkott och klagomål. Regeringar i världen kommer inte att göra något åt saken. Det måste vara folket runt om i världen som bojkottar den starka parten, i detta fall Israel, att dra sig tillbaka till de erkända internationella gränserna och på så sätt möjliggöra en palestinsk stat som kan leva i fred med Israel inom erkända gränser. Innan Israel drar sig tillbaka kommer ingen fred att vara möjligt. Utan en palestinsk stat kommer alla möjliga desperata grupper och tendenser från ett förtryckt folk sedan 60 år till uttryck. Också åtgärder som ett folk i frihet, suveränitet och verklig demokrati inte skulle tillgripa.

Angående de förslag som lags fram av Frankrike och Egypten är dem orealistiska och måste förkastas angående. Gaza kan inte fortsätta att vara belägrade av den zionistiska regeringen! Hamnarna och havet måste vara i palestiniernas händer och så gränserna till alla frisinnade stater runt omkring så de kan föra in mat och allt vad de behöver för att leva som ett fritt folk. Så småningom ska hela det palestinska området nå fullständigt självständighet. Det är den enda vägen till varaktig fred! Det finns ingen annan väg. Allt annat är bluff som inte leder någonstans! Vi måste komma ihåg att den nuvarande situationen har stort del av sitt ursprung i den långvariga belägringen av Gaza och mer grundläggande i den illegala ockupationen av Palestina sedan 60 år tillbaka.

Belägring stöds av USA och genomfört av Israel i syfte att störta Hamas som kom till makten tack vare den enorma inkompetensen, stupiditeten och fanatismen i Washington och Israel.

Låt inte missledas av Hamas tjatet. Om det inte är dem kommer andra i deras ställe. Orsaken ligger i ockupationen så dess lösning! För den delen ska palestinierna själva välja sina ledare när de blir fria på riktigt och det måste omvärlden respektera. Det finns ingen demokrati utan verklig suveränitet och frihet!

En fri Palestina är den enda lösningen så vi slipper mer blod på båda sidor. Lämna alla ockuperade områdena, lämna alla bosättningar, kompensera de som har blivit bestulna på sina hus och mark, låt de som vill återvända till Palestina göra det! Kräv ömsesidig erkännande! Att Palestinierna erkänner Israel räcker inte. Israel måste erkänna Palestina som en fri stat också!

V.g. och sänd vidare och översätt till andra språk! Jag kallar alla anständiga människor i världen att ställa upp för detta mål och slå för att inte se mer oskyldig blod flytta i Palestina eller Israel. Historien kommer att döma oss alla. Och om det finns en Gud borde du vara rätt bekymrad om du ser dina bröders och systrars blod rinna på Palestinas gator och inte göra något.

"Bandits with planes ...
came through the sky to kill children
and the blood of children ran through the streets
without fuss, like children’s blood."
(Pablo Neruda’s poem About the Nazis raids in Spain)

masajen sa...

Blir trött på denna gamla vanliga sjuka proisraeliska argumentation.
Gazas befolkning har förtjänat detta därför att Israel inte stillatigande kan se på när det regnat ner hemmagjorda raketer under flera år.
- Men Palestinierna då, ska de bara se på när Israel förnedrar dem under årtionden med sin Faschistiska apartheidpolitik?
Dessutom anses de ha rätt att döda civila kvinnor och barn också därför att alla onda Hamasmedlemmar gömmer sig bland dem. Ren propaganda, och även om det skulle vara sant att Hamas gömmer sig bland civila så är det rent moraliskt vidrigt av Israel att ändå döda kvinnor och barn. Man undrar ju också hur lätt det är att skilja på civila och onda Hamas män i ett område med 1,5 miljoner människor på en yta lika stor som Orust.

Israelvän (mot tidsandan) sa...

En sak är säker hade palestinierna kunnat sikta (över huvud taget) så hade statistiken varit mycket anorlunda. Israelerna råkar vara pricksäkra(st i världen) och palestinierna får betala ett högre pris varje gång. omänskligt? mänskligt säger ja. Tror du mig inte så pröva att gå fram till en stor stark proffsboxare ge han en smäll på käften och se vad som händer.
Är de rättvisa? att han knappt känner något när du slår honom när du själv hamnar på backen utan tänder. Ja för om du ger du dig in i den leken så får du räkna med att tåla de (inte så)roliga.
Läs lite historia tror du på fullaste allvar att Judarna kom te israel sittandes i tanks och ockuperade landet och förslavade ett allt igenom oskuldsfullt folk?? då har du missat ett par detaljer.