28 december 2008

Kontraproduktivitet

Israels besinningslösa attacker mot Gaza är uttryck för svaghet - inte styrka. Den israeliska regeringens valtaktiska krigföring kommer inte att göra det israeliska folket säkrare. Tvärtom.

Säkerhet, stabilitet och fred byggs inte genom att Israel med jämna mellanrum slår sönder grannskapet. Det skapar i stället en förbittring som ökar Israels isolering i världen.

Så länge Israels styrande elit inte kan komma på bättre sätt att hantera politiska problem framstår staten Israel som en anomali. Vi har i samband med Israels krig mot Libanon lämnat några anspråkslösa förslag.
Den väg Israel hittills valt har endast lett till rundgång och bakslag, inga framsteg.
-------
Teckning av Emad Hajjaj

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det pratas bara om Israels attack och inget om den dagliga raketbeskjutningen av Israeliska städer. Israel har som stat ( godkänd av FN ) rätt att försvara sig. hamas tar till fega knep som att lägga sina militära anläggningar med sjukhus, skolor, bostäder som sköld för att en motattack skall skörda så många civila offer som möjligt. Detta för att försöka få fördömmanden mot Israel från internationellt håll. Hamas är stämplat som en terrororganisation som håller alla människor på Gaza som gisslan. Blockaden mot Gaza är inte bara ett verk av Israel utan också Egypten som inte vill ha terrorister rännande över gränserna. hade man velat ha fred så hade det nog kunnat gå men den saboteras av Hamas med ideliga raketbeskjutningar och självmordsattacker.

Röda raketer sa...

Naturligtvis pratas det i första hand om Israel eftersom Israel är den part som är bäst beväpnad och som dödar flest människor.

Men den fråga vi ställer är: På vilket sätt hjälper det Israel att med jämna mellanrum slå ihjäl sina grannar?

Hittills har det inte gjort Israel säkrare eller stoppat någon terrorism.

Anonym sa...

Nej men så länge Hamas skickar raketer och självmordsbombare kommer det tyvärr att drabba civilbefolkningen eftersom Hamas har sina fästen i tätbebyggt område och inte i öknen.
men det är ju deras doktrin att gömma sig bakom oskyldiga civila eftersom en attack på deras fästen ger Israelerna rubriker.

Pastey sa...

Anonym: För om någon tar gisslan har man rätt att skjuta mot gisslan?

Röda raketer sa...

Du anonyme, varför försvarar du dem som är bäst beväpnade och som dödar flest?

Petter sa...

Hamas är terrorstämplade bland annat för att de deltog i andra intifadan precis som Fatah. Men fatahterroristerna som Israelerna kallar dom benådas och släpps ur fängelserna. De som skyller allt på Hamas måste ta och tänka lite själv. Det är i huvudsak från Al Aqsa (fatahanknytet) och Islamisk Jihad (al quds) raketerna kommer ifrån dessutom. Det ser du klart och tydligt om du läser Israeliska nyheter. Hamas / Al Qassam är enda gruppen som effektivt slutat med självmordsdåd.

Petter sa...

Alla grupper i 'Palestina' är självklart paramilitärer och det är inte deras fel att civila dör när deras personliga hem (som kan vara en lägenhet) bombas med en riktad attack. De har inte 80 Qassam's ligger hemma i lägenheten.