27 december 2008

Joe Hill.se

Del av Joe Hill-monumentet utanför Folkets Hus i Gävle

Vår internationellt mest kände arbetardiktare och agitator har äntligen fått en riktig svensk hemsida. Det är Joe Hill-gården i Gävle, som förvaltas av SAC, som har ordnat hemsidan.

Joe Hill föddes i Gävle 1879. 1902 emigrerade han till USA där han gjorde en stor insats som som arbetardiktare och sångare. Han anslöt sig till fackföreningsrörelsen IWW (Industrial Workers of the World).

"Joe Hill avrättades den 19 november 1915, 36 år gammal, efter att på ytterst vaga grunder ha beskyllts för mord på en specerihandlare i Salt Lake City. Innan domen verkställdes förekom stora protester från arbetarklassen världen över. Domen ansågs vara ett regelrätt justitiemord avsedd att tysta Joe Hill, som var mycket populär bland USA:s kämpande arbetare."

Joe Hill-gården på Nedre Bergsgatan 28 i Gävle är numera ett museum, som får besökare från hela världen. Inte minst från USA, där han är ett stort namn inom vänstern.

På hemsidan finns en historik över Joe Hills liv, bilder från muséet och på Joe Hill. Där finns en butik för inköp av T-shirt, bok och cd.
Inom kort kommer man att lägga ut hans samlade sånger. Tills dess får vi nöja oss med ett par av de mest kända: Svarta präster och Rebellflickan (The Rebel Girl). Där finns även diverse länkar, bland annat en till Red Robins hemsida om rebellflickan Elizabeth Gurley Flynn.
-------
Läs fler artiklar om Joe Hill, Joe Hill-gården och Rebellflickan:

2 kommentarer:

minata sa...

Denna sida har funnits på nätet i tio år.

http://tebordet.com/joehill.html

Joe Hill var stor i SSU-klubben 1968 och fram på sjuttiotalet. Fred Åkerström och Mats Paulson spelade in Joe Hill-sånger följt av Finn Zetterholm med flera.

Var helt fast för Joe Hill sedan dess.

Här är min nya sida:

http://musik.tebordet.net/index.php

Den sjungande arbetarrörelsen

adminstreras av Portal dagensvisa

Röda raketer sa...

Jättekul! Joe Hills sånger och texter är väl värda att sprida!