03 november 2008

Amerikabrev - dagen före valet

Vi fick ett mail från västra Pennsylvania, så här dagen före valet. Från västra Pennsylvania? Det är ju där en av huvudstriderna i presidentvalet står. I Westmoreland County. John McCain har tillbringat en stor del av valrörelsen där.

I våras uttalade sig Obama om folket i västra Pennsylvania. Han beskrev dem som bittra. Att de "klängde sig fast vid vapen och religion". Det var en riktig beskrivning. Folk i västra Pennsylvania är bittra. För trettio år sedan var detta västvärldens stålindustricentrum. Idag finns inte mycket av detta kvar. Många företag har slagit igen. Många är arbetslösa. Befolkningen minskar. Det är klart att folk är bittra.

Infrastrukturen klappar ihop. Vägarna är eländiga. Elnätet är eftersatt.

Våra vänner skriver och undrar hur vi har det och undrar om vi följt vad som händer med Obama och McCain? De undrar om människor utanför USA följer vad som händer. Och vad de och vi tänker om det?

Det är intressanta formuleringar. Våra vänner undrar alltså om vi kan berätta vad folk i den övriga världen tänker om USA och valet. Som om de upplever sig isolerade från den övriga världen. Och att vi som lever utanför USA vet vad folk i hela världen utanför USA tänker.

Vi berättar att vi följer valrörelsen mycket intensivt. Att svenska media rapporterar om allt som händer. Att det som händer i USA är viktigt för hela världen. Vi berättar att DN:s toppnyhet är att Bruce Springsteen sjöng för Obamaseger på ett valmöte i Philadelphia.

"Som ni förstår skulle vi rösta på Obama om vi hade möjlighet", skriver vi. "Det skulle nästan alla svenskar också göra. Alla partiledare, från moderaterna till vänsterpartiet stöder Obama. Efter vad vi har sett i nyheterna skulle en majoritet i nästan alla världens länder göra detsamma."

"Vi hoppas verkligen att Obama kommer att vinna. Det kan skapa bättre förhållanden mellan USA och resten av världen. Åren med Bush har varit eländiga för det internationella samarbetet. Bilden av USA har i den övriga världen varit mycket dålig. Vi hoppas verkligen att framtiden blir bättre."

Och så svarar våra vänner. De ska rösta på Obama i morgon. "Vi hade inte riktigt bestämt oss före presidentvalsdebatterna mellan Obama och McCain. Men då fanns ingen tvekan. Obama kommer att bli en mycket bra president. Om Obama genomför hälften av det han vill kommer det att bli fantastiskt. Han är visserligen lite oerfaren, men McCain har fel. Och Sarah Palin är en katastrof."

I morgon kommer våra vänner att rösta. De tror att valdeltagandet kommer att bli rekordhögt. Och runt om i världen håller vi tummarna.
-------
DN, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD
Tidigare inlägg om USA-valet på Röda raketer:

Inga kommentarer: